T24 Dış Haberler
Kablosuz gürültü önleyici kulaklıkların gençlerde nörolojik işitme sorunlarının artmasına neden olabileceği ortaya çıktı. Uzmanlara göre bu cihazlar, beynin arka plandaki sesleri doğal şekilde filtreleme becerisini zayıflatabiliyor.
Britanya’da işitme sorunu nedeniyle doktora başvuran gençlerin sayısında artış olduğu gözlemlendi. Sağlık uzmanları, bu durumun uzun süreli gürültü önleyici kulaklık kullanımıyla bağlantılı olabileceğini belirtti. Yapılan testlerde, işitme kaybı görülmemesine rağmen beynin sesleri işleme yetisinde zorluk yaşadığı tespit edildi.
İşitsel işlemleme bozukluğu (APD) olarak adlandırılan bu durum, arka planda müzik veya efekt bulunan konuşmaları anlamayı güçleştirirken hızlı veya aksanlı konuşmalarda da zorlanmaya yol açabiliyor.
Imperial College Healthcare NHS Trust’tan Renee Almeida, “Duymak ve dinlemek farklı şeylerdir. Beynin dinleme becerilerinde azalma gözlemliyoruz” diyerek konuyla ilgili endişelerini dile getirdi. İngiliz Odyoloji Akademisi (BAA) Başkan Yardımcısı Claire Benton ise “Bu kulaklıklar, beynin doğal gürültü filtreleme sürecini devre dışı bırakabilir” ifadelerini kullandı.
Kablosuz gürültü önleyici kulaklıkların kullanımı yaygınlaşırken uzmanlar uzun süreli kullanımın potansiyel riskleri konusunda daha fazla farkındalık oluşturulması gerektiğine dikkat çekiyor.
More Stories
Çin’den, Trump’ın tarife artışına yanıt: ABD ürünlerine ek gümrük vergileri açıklandı, Google soruşturulacak!
Yeni keşfedilen bir asteroidin Dünya’ya çarpma ihtimali yüzde 1.33
Refah Sınır Kapısı’ndan, Mayıs 2024’ten beri ilk tıbbî tahliye bugün yapılacak