Türk edebiyatına birçok unutulmaz ismi kazandıran Kahramanmaraş’ta yayın hayatını sürdüren Yitiksöz sanat, edebiyat ve düşünce dergisi yayın kurulu, Kahramanmaraş merkezli depremin bir milat olduğunu belirterek, “Allah’tan geldik ve elbette ona döneceğiz. Toprağa düştük, topraktan yeni filizler vereceğiz. Bizler için 12 Şubat nasıl milatsa 6 Şubat 2023 tarihi de yeni bir milattır artık. Yeni bir destan yazılacak, yeni bir destan nakşedilecek ‘Şiirin Başkenti’ne.” açıklamasında bulundu.
Üç yıldır okurla buluşan derginin yayın kurulundan yapılan açıklamada, bazı tarih ve saatlerin yaşamdaki önemine işaret edilerek, “Kahramanmaraş’la birlikte 10 şehrin hafızasına 6 Şubat 2023 işte böyle kazındı. Saat 4.17. Aradan yüz yıllar geçse de bu tarih, toplumun yazılı ve sözlü hafızasında hep asılı kalacak. Canlı kalmanın, sağ kalmak anlamına gelmediği, hemen herkesin derinden yaralandığı bir tarihtir bu. Koca bir coğrafyayı kedere boğan kara bir haber. Yaşamanın derin bir mahcubiyete dönüştüğü, insanların sevdiklerinin enkazı başında çaresizce gözyaşı döktüğü bir kıyamet sahnesi adeta. Söz konusu tarih, harfleri sadece gözyaşından oluşan bir yas anıtıdır sonuçta.” ifadeleri kullanıldı.
Türkiye’nin, afet sonrası Türk Cumhuriyetleri, İslam dünyası ve kardeş ülkelerle el ele verdiğinin altı çizilen açıklamada şu bilgiler yer aldı:
“Kimisi bir şifa eli oldu bizler için, kimisi bir umut şarkısı. Hiç tanımadığımız insanlar arayıp bizimle birlikte ağıtlar yaktı, bize evlerini, kalplerini açtı. Böyle alicenap bir millete mensup olmaktan daha onur verici ne olabilir ki şu yeryüzünde? Elhamdülillah. Sonsuzca yaralıyız. Binlerce kardeşimizi toprağa verdik. Adeta büyük ve korkunç bir savaştan çıktık. Onlarca yetimimiz, öksüzümüz var. Dahası hepimiz yetim ve öksüz sayılırız. Bütün bunlara rağmen, birbirimize sarılarak, birbirimizin yaralarını sararak ayağa kalkacağız. Maraş’ı ve diğer şehirlerimizi yeniden ve çok daha güzel bir şekilde ayağa kaldıracağız, aşkla ve umutla. Biz acılarına baka baka büyümüş yüce bir milletiz çünkü. Allah’ın izniyle bunun da üstesinden geleceğiz. Tarih şahidimizdir. Ne kadar yıkıldıysak kenetlenerek ayağa kalkmayı bildik. Bizi öldürmeyen her darbe güçlendirdi. Tıpkı Kurtuluş Savaşı’nda, Maraş’ın kurtuluşunda olduğu gibi, el ele ve gönül gönüle vererek bu badireyi de atlatacağız. Atalarımızın, dedelerimizin mübarek kanlarıyla sulayıp bize emanet ettiği bu şehri, bu toprakları sahipsiz bırakmayacağız. Bizden sonraki nesillerin yüzüne bakabilmek için bunu yapmaya mecburuz. Tarihin biz Maraşlılara yüklediği yeni bir sorumluluk bu, bu sorumluluğun bilincindeyiz. Her birimiz bir Sütçü İmam, her birimimiz bir Rıdvan Hoca’yız artık. Senem Ayşeler tam teçhizat iş başında…”
Açıklamada, Kahramanmaraş halkıyla birlikte yaraları onarmaya hazır oldukları vurgulanarak, “Böyle bir felaketin bir daha olmaması için ne gerekiyorsa onu da yapmaya hazırız. Yalnız olmadığımızı, şanlı milletimizin eliyle, diliyle ve kalbiyle yanımızda olduğunu biliyoruz. Allah’tan geldik ve elbette ona döneceğiz. Toprağa düştük, topraktan yeni filizler vereceğiz. Bizler için 12 Şubat nasıl milatsa 6 Şubat 2023 tarihi de yeni bir milattır artık. Yeni bir destan yazılacak, yeni bir destan nakşedilecek ‘Şiirin Başkenti’ne.” ifadelerine yer verildi.
İki aylık sanat edebiyat ve düşünce dergisi Yitiksöz’ün şubat-mart aylarını içeren 15. sayısı okurla buluşmuştu.
Yazı İşleri Müdürlüğünü Duran Doğan’ın, Genel Yayın Yönetmenliğini Duran Boz’un üstlendiği derginin yayın kurulunda ise Mehmet Narlı, Mehmet Özger, Selim Somuncu, Erdoğan Aydoğan, Mustafa Köneçoğlu ve İnci Okumuş yer alıyor.