Yeni geliştirilen çipler elektrik yerine ışık kullanıyor

Teknoloji Dünyası Hakkında Yenilikçi Bir Haber

Bilişim dünyasında devrim niteliğinde bir adım atılarak, ışığı kullanarak hesaplama yapabilen yeni nesil çipler geliştiriliyor.

ABD merkezli teknoloji şirketleri Lightelligence ve Lightmatter, fotonik çiplerle yapay zeka ve veri analizi gibi konularda daha hızlı ve enerji tasarruflu çözümler sunarak bilişim alanında önemli gelişmelere imza atıyor.

Bu yenilikçi adımlar Nature dergisinde de yer alarak, bilişim teknolojileri alanında büyük bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

Yapay Zeka İşlemleri İçin Işık Tabanlı Çipler

Geleneksel bilgisayarlar, hesaplamaları elektronik sinyallere dönüştürerek gerçekleştirirken, Lightelligence ve Lightmatter’ın geliştirdiği yeni cihazlar, ışığı doğrudan kullanarak matris çarpımı gibi matematiksel işlemleri gerçekleştirebiliyor.

İlk uygulamalarda elektronik bileşenlerin hala kullanıldığı bu cihazlar, ışık tabanlı çekirdeklerle yapay zeka uygulamalarında hız ve verimlilik sağlayarak geleneksel mimarilerden farklı bir yaklaşım sunuyor.

Lightelligence’ın PACE adını verdiği cihaz, fotonik ve elektronik çipleri birleştirerek finans, üretim ve nakliye sektörlerinde önemli olan optimizasyon problemlerinin çözümünü iyileştirmeyi hedefliyor.

Lightmatter’ın esnek işlemcisi ise dört ışık tabanlı çipi iki elektronik çip ile bir araya getirerek, ChatGPT gibi dil modelleri ve Pac-Man gibi oyunlarda kullanılan derin öğrenme algoritmalarını çalıştırabiliyor.

Bu da fotonik çiplerin, günlük hayatta kullandığımız teknolojilerle entegrasyonunun mümkün olduğunu gösteriyor.

Related Posts

Yapay zeka, bu 3 meslekte Z Kuşağının yerini aldı!

Yapay zekâ, özellikle rutin veri girişi, müşteri hizmetleri ve içerik üretimi alanlarında Z Kuşağı’nın öncelikli işlerini sessizce devraldı. Otomatik sistemler, hatasız ve kesintisiz çalışarak bu mesleklerdeki genç çalışanları ikinci plana iterken; hız ve maliyet avantajı sunuyor.

Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Özellikle Meta gibi gözlüklerin piyasada yer almasının ardından harekete geçen Apple, sanal gerçeklik gözlüğünün ardından hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha sade modeller üzerinde çalışacak.

Bilek güreşinde İspir’in başarısı

Erzurum’un İspir İlçesinde eğitim hizmeti veren Ziya Paşa Ortaokulu Ardahan’da yapılan Okullar Arası Bilek Güreşi Şampiyonası’ndan zaferle çıktı.

Peynir, sıcak iklimin kurbanı oldu

Aşırı sıcaklar ve kuraklık, otla beslenen süt ineklerinin rasyonlarını mısır ağırlıklı yemlere yöneltirken; ortaya çıkan süt ve Cantal peyniri örneklerinde omega-3 kaybı, sertlik artışı ve aroma zayıflaması gözlemlendi.

Zuckerberg’den TikTok itirafı: Bizi fena geçti

Meta’nın tepe yöneticileri, Facebook ve Instagram’ın artık sosyal medyada öncü değil, yarışa sonradan katılan “rakip” konumunda olduğunu kabul ediyor. ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) Meta’ya karşı açtığı antitröst davasında ortaya çıkan yeni belgeler, şirketin TikTok karşısındaki zor durumunu gözler önüne serdi.

Yapay zekaya göre Anneler Günü’nde annenize en az bir kez vermeniz gereken hediye!

Yapay zeka analizleri, bu yıl Anneler Günü’nde en anlamlı hediyenin, alıcısına özel olarak tasarlanmış ve duygusal emek barındıran armağanlar olduğunu gösteriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir