
Venedik Gezilecek Yerler Listesi1. San Marco Meydanı (Piazza San Marco)2. San Marco Bazilikası (Basilica di San Marco)3. Dükler Sarayı (Palazzo Ducale)4. Büyük Kanal (Canal Grande)5. Rialto Köprüsü (Ponte di Rialto)6. Santa Maria della Salute Bazilikası7. Aziz Mark’ın Çan Kulesi (Campanile di San Marco)8. Ahlar Köprüsü (Ponte dei Sospiri)9. Accademia (Accademia Galerisi)10. Ca’ d’Oro (Altın Ev)11. Ca’ Rezzonico12. Murano Adası13. Burano Adası14. Fenice Tiyatrosu (La Fenice)15. Torre dell Orologio (Saat Kulesi)16. Correr ve Arkeoloji Müzeleri17. San Zaccaria18. Peggy Guggenheim Koleksiyonu19. Rialto Pazarları20. Santa Maria dei MiracoliVenedik’te Nerede Kalınır?
Venedik’te nereler gezilir? Sıra dışı karnavalları ile eğlence tutkunlarını, romantik atmosferiyle âşıkları kendisine hayran bırakan Venedik gezilecek yerler konusunda, İtalya‘da görülebilecek en güzel şehirlerden.
Lagünler üzerine kurulu olması nedeniyle eşine nadir rastlanabilecek bir planlamaya sahip kent, aynı zamanda paha biçilemeyecek kadar değerli kültürel birikimi bünyesinde barındırıyor. Rehber boyunca çok önemli bilgiler paylaşacağım ama öncesinde bunlara dikkat;
Nerede kalınır? San Marco, Castello, San Polo, Santa Croce, Cannaregio, Dorsoduro ve Giudecca şehirde konaklama için en uygun yerler. Detayları Venedik’te nerede kalınır? başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.
Otel tavsiyeleri: Son gezimde ben 3 yıldızlı Hotel Fontana adlı otelde konakladım ve çok memnun ayrıldım, göz atabilirsiniz. Venedik şehir merkezinde yer alan en popüler otellerden bazıları: 3★ Hotel Violino d’Oro, 4★ Hotel L’Orologio, 5★ Baglioni Hotel Luna
Yapılacak şeyler: Şehrin en popüler yapısı Dükler Sarayı’nda uzun kuyruklara girmek istemiyorsanız şu tura göz atabilirsiniz: Palazzo Ducale’ye Öncelikli Giriş Bileti. Serbest vaktiniz varsa adaları da gezebilirsiniz: Murano, Torcello ve Burano Adalarına Tekne Gezisi. Venedik’te yapılması gereken şeylerle ilgili detaylı listeyi Venedik’te ne yapılır? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
Venedik Gezilecek Yerler Listesi
Venedik gezilecek yerler haritası. Görsele tıklayarak büyütebilirsiniz. Google Maps’te açmak için tıklayın.
Venedik’te gezip görülmesi gereken yerler:
San Marco MeydanıSan Marco BazilikasıDükler SarayıBüyük KanalRialto KöprüsüSanta Maria della Salute BazilikasıAziz Mark’ın Çan KulesiAhlar KöprüsüAccademiaCa’ d’OroCa’ RezzonicoMurano AdasıBurano AdasıFenice TiyatrosuTorre dell OrologioCorrer ve Arkeoloji MüzeleriSan ZaccariaPeggy Guggenheim KoleksiyonuRialto PazarlarıSanta Maria dei Miracoli
1. San Marco Meydanı (Piazza San Marco)
Venedik gezilecek yerler listesinde sizlere ilk anlatacağım mekân, kentin tarihi boyunca siyasi ve dini olayların merkezinde yer almış, günümüzde sosyal hayatın en canlı olduğu noktaların başında gelen San Marco Meydanı.
Yıl içerisinde çok sayıda kültürel organizasyona ev sahipliği yapan meydan, Ayasofya dikkate alınarak inşa edilmiş San Marco Bazilikası ve bünyesinde arkeoloji müzesini de barındıran Correr başta olmak üzere görülmeye değer yapılarla çevrilmiş durumda.
Ayrıca soluklanmak ve karnını doyurmak isteyenler için tarihi alanda Grancaffe Quadri, Caffe Florian gibi mekânlar faaliyet gösteriyor. Yalnız kentin en lüks otellerinin ve mağazalarının çevresinde toplandığı meydan, su seviyesinin yükseldiği Ekim-Mart arasında dönem dönem ziyarete kapatılabiliyor.
Otel Tavsiyesi: 3 yıldızlı Hotel Montecarlo, bu bölgede konaklama yapabileceğiniz güzel otellerden bir tanesi.
2. San Marco Bazilikası (Basilica di San Marco)
Kubbesinde bulunan yaldızlı Bizans mozaikleri nedeniyle “Altınların Kilisesi” adıyla da tanınan San Marco Bazilikası, ilk olarak dönemin şehir yöneticisinin emriyle kendine tahsis edilen sarayın bahçesine 828 yılında inşa edilmiş.
İskenderiye’den getirilen Aziz Mark’ın naaşının ve eşyalarının yerleştirildiği kilise önce 832, ardından 976 yıllarında yeniden yapım süreci geçirmiş.
Konuklarına etkileyici kent manzarasını izleyebilme fırsatı veren dini yapı, günümüze ulaşan ayrıntılarını ise büyük oranda 11. yüzyılda gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda elde etmiş.
Bizans usulü mimari özelliklerin Gothic detaylarla zenginleştirildiği yapıya zenginlik katan asıl olay, İstanbul’u yağmalayan Haçlı ordusunun başta Tetrark ve Aziz Mark’ın Atları olmak üzere pek çok heykeli, süslemeyi, mozaiği ve mermeri bazilikaya getirmesi olmuş. Ancak getirilen heykeller sonradan zarar görmemeleri için San Marco Müzesi’ne taşınmış.
Tur Tavsiyesi: Bazilikayı rehberli tur ile gezmek isterseniz Doçun Sarayı ve San Marco Bazilikası 2 saatlik Tur adlı tura da katılabilirsiniz.
Adres: Piazza San Marco, 328, 30100 VeneziaZiyaret Saatleri: 09.30-17.00Web Sitesi: basilicasanmarco.it
3. Dükler Sarayı (Palazzo Ducale)
Görkemiyle kente denizden gelenlerin ilk dikkatini çeken yapı olan Dükler Sarayı, Venedik Cumhuriyeti’nin yönetim merkezi olarak 9. yüzyılda inşa edilmiş.
Ruskin’in “Dünyanın merkezindeki yapı” yakıştırmasını yaptığı saray görkeminin asıl kaynağını ise 1309-1424 yılları arasında gerçekleştirilen genişletme çalışmalarından alıyor.
Yapı ilk başta Gotik unsurlar ön planda tutularak inşa edilse de zamanla bu kısımlar yerlerini Neo-Klasik detaylara bırakmış. Ancak 16. yüzyılda gerçekleşen yangın sırasında sarayda ciddi hasar oluşunca, yapı yenileme sürecine alınmış ve değişen bu kısımlar aslına uygun olarak Gotik stile çevrilmiş.
Cumhuriyetin görkemini ve üstünlüğünü vurgulaması amaçlanan saraydaki gezintinize, taç giyme törenlerinin yapıldığı Dev Merdivenler’den başlayabilirsiniz.
Ardından içeriye girip Tintoretto’nun “Cennet” ve “Collegiate” isimli başyapıtları ile vatana ihanet eden düklerin tasvir edildiği Sala del Maggior Consiglio’yu inceleyebilirsiniz.
Eğer “Dükler Turu” veya “Sırlara Yolculuk” isimleriyle anılan rehberli gezintilere katılırsanız, 75 dakikalık tur esnasında düklerin odalarını, engizisyona ayrılan bölümleri, toplantı salonlarını görme fırsatı yakalayabilirsiniz.
Tur Tavsiyesi: Palazzo Ducale’ye Öncelikli Giriş Bileti satın alarak uzun bilet kuyruklarını atlayarak Venedik gezinizde zamandan tasarruf edebilirsiniz.
Adres: Piazza San Marco, 1, 30124 VeneziaZiyaret Saatleri: 08.30-19.00Giriş Ücreti: €20Web Sitesi: palazzoducale.visitmuve.it/en
4. Büyük Kanal (Canal Grande)
Venedik’in tarihi bölgesinin ortasından bir “S” harfi çizerek ilerleyen Büyük Kanal, üzerinde yoğun bir su trafiğini, çevresinde ise birbirinden güzel pek çok tarihi yapıyı barındırıyor.
Saint Mark Basin ile Santa Lucia Tren Garı arasında uzanan su hattı 3.800 metre uzunluğa, yaklaşık 5 metre derinliğe ve ortalama 90 metre genişliğe sahip.
Yoğun trafiği engellememesi için kanal üzerine uzun süre köprü inşa edilmemiş. 16. yüzyıla gelindiğindeyse bir yarışma sonucunda Ponte di Rialto inşa ettirilmiş.
İlerleyen dönemlerde kanal üzerine bu köprüye ek olarak önce Ponte delgi Scalzi, Ponte dell-Accademia ve son olarak 2008 yılında Ponte della Canstituzione yapılmış.
Başta Gotik stilli Ca’ d’Oro ile barok tarzı Santa Maria di Nazareth Kilisesi ve Santa Maria della Salute Bazilikası olmak üzere çevresinde farklı mimari anlayışla inşa edilmiş çok sayıda evin, sarayın ve dini yapının sıralandığı kanalı gezmek için gondol turlarına katılabilir, deniz otobüsüne veya su taksisine binebilir, özel bot kiralayabilirsiniz.
Eğer Eylül ayında kentte olursanız, kanalın görkemli geçmişine ışık tutan ve geleneksel kürek yarışlarının yapıldığı Regata Storica’yı izleyebilirsiniz.
Otel Tavsiyesi: Büyük Kanal kıyısında yer alan 4 yıldızlı Hotel L’Orologio, şehrin en güzel otellerinden bir tanesi.
5. Rialto Köprüsü (Ponte di Rialto)
Büyük Kanal üzerinde bulunan geçiş yollarının en eskisi olan Rialto Köprüsü, 16. yüzyılda inşası için düzenlenen yarışmayı Sansovino, Palladio ve Michelangelo gibi ünlü isimlerin arasından sıyrılarak kazanmayı başaran Antonio de Ponte’nin imzasını taşıyor.
San Polo ile San Marco’yu birbirine bağlayan köprünün inşa süreci aslında 1181’e kadar uzanıyor. Ancak aynı noktada aynı adla inşa edilen bu yapıların hiçbiri yangın nedeniyle uzun süre kullanılamamış.
Büyük Kanal’ın fotoğrafının çekilebileceği en güzel yerlerden birisi olduğu ve üzerinde hediyelik eşyadan mücevhere kadar pek çok ürünü bulunduran zengin alışveriş olanaklarını barındırdığı için köprü gezginlerin Venedik gezilecek yerler listelerini vazgeçilmezi konumunda.
Adres: Sestiere San Polo, 30125 Venezia
6. Santa Maria della Salute Bazilikası
Dorsoduro’nun Büyük Kanal’a bakan kısmında yer alan Santa Maria della Salute Bazilikası, kenti veba salgınından kurtardığına inanılan Hz. Meryem adına 1687’de inşa edilmiş.
Venedik Senatosu’nun açtığı yarışmayı kazanan Baldassare Longhena tarafından yapımı üstlenilen dini yapı bu nedenle Veba Kiliseleri’nden birisi olarak anılıyor.
Kentte öncüsü olduğu Barok tarza sadık kalan Longhena, yapının mihrabını ve kubbesini inşa ederken Bizans ile Yahudi binalarının mimari özelliklerinden esinlenmiş. Ancak mimar projenin bitmesine 5 yıl kala ölünce bazilikayı tamamlama görevi Vincenzo Scamozzi’ye verilmiş.
Her yıl 21 Kasım tarihinde düzenlenen Bakire Yortusu dâhilinde San Marco’dan başlayan bir geçit töreninin düzenlendiği dini yapı, salgından kurtulmayı başaran Titiano’nun 12 tablosuna ev sahipliği yapıyor.
Bu eserlere ek olarak ayrıca bazilikayı ziyaretinizde Palma Il Gioane gibi isimlerin de çalışmalarını görebilirsiniz.
Adres: Dorsoduro, 1, 30123 VeneziaZiyaret Saatleri: 09.30-17.30Web Sitesi: basilicasalutevenezia.it
7. Aziz Mark’ın Çan Kulesi (Campanile di San Marco)
99 metre yüksekliğe sahip Aziz Mark’ın Çan Kulesi, ilk olarak 9. yüzyılda inşa edilmiş. Ancak değişik dönemlerde yangın ve deprem gibi felaketler yaşayınca yapı, 16. yüzyıla kadar birçok defa yeniden inşa süreçlerine girmiş.
Aynı yüzyıldaki son süreç sırasında günümüzde gezginler arasında popüler olmasını sağlayan mimari özelliklerini kazanan çan kulesi, 1902 yılında tamamen çökse de 1912’de aslına uygun olarak yenilenmiş.
Üzerinde farklı amaçlara hizmet eden 5 çanın bulunduğu kulede Marangona günün başlangıç ve bitişini, Trottiera meclis üyelerinin acele etmesi gerektiğini, Mezza Terza senatonun toplanacağını, Malefizio ise infazları duyuruyormuş. Zamanınız varsa kulenin seyir bölümüne çıkıp, enfes kent manzarasının tadını çıkarmanızı tavsiye ederim.
Adres: Piazza San Marco, 30124 VeneziaZiyaret Saatleri: 09.00-19.00Giriş Ücreti: €2 (Seyir Terası)
8. Ahlar Köprüsü (Ponte dei Sospiri)
Birçok gezgine ilginç gelen ismi 19. yüzyılda Lord Byron tarafından verilen Ahlar Köprüsü, 1602 yılında beyaz kalker taşı kullanılarak inşa edilmiş.
Engizisyon mahkemesi üyelerinin görev yaptığı kent yöneticisinin ikametgâhını Dükler Sarayı’na bağlayan yapıyı Antoni Contino tasarlamış.
Göze hoş gelen bir mimariye sahip geçidin böyle bir isimle anılmasına, buradan geçerken durup son kez kente bakan bir mahkûmun iç geçirmesinin sebep olduğuna inanılıyor.
Köprü hakkında ayrıca yerel halk tarafından benimsenmiş farklı bir inanış daha mevcut. Kentin romantik atmosferini destekleyen bu inanışa göre eğer bir çift gün batımında köprünün altında öpüşürse aşkları ölümsüz oluyormuş.
Adres: Piazza San Marco, 1, 30100 Venezia
9. Accademia (Accademia Galerisi)
Kronolojik olarak düzenlenmiş galerilerinde ziyaretçilerine Bizans döneminden Rönesans’a, Barok’tan Rokoko’ya kadar 5 yüzyıllık süreç içerisinde yaratılmış birçok eser sunan Accademia aslen resim, heykel ve mimari alanlarında eğitimler veren bir sanat okulu olarak 1750 yılında kurulmuş.
1807’de kenti işgal eden Napolyon’un emriyle günümüzde faaliyette olduğu Scuola della Carita’ya taşınan okul, içerisindeki eserler düzenlenerek kraliyet müzesi haline getirilmiş.
Müzenin girişe yakın konumdaki 1 numaralı salonunda Jacobello Alberegno’nun Kıyamet’i ve Paolo Veneziano’nun Meryem’in Taç Giymesi adlı eseri büyük ilgi görürken, diğer salonlarda ağırlıklı olarak Bellini Ailesi’nin ürettiği tablolar sergileniyor.
Kültürel tesiste ayrıca Leonardo da Vinci’nin 1490 tarihli meşhur çizimi Vitruvian Man’i de görebilirsiniz.
Adres: Campo della Carita, 1050, 30123 VeneziaZiyaret Saatleri: 08.15-19.15Giriş Ücreti: €15
10. Ca’ d’Oro (Altın Ev)
Venedik gezilecek yerler listesinde sizlere anlatacağım sıradaki mekân, Büyük Kanal kıyısındaki en gösterişli yapılardan birisi sayılan Ca’ D’Oro.
Dönemin zenginlerinden Marino Contarini’nin hikâyesini okuduğu İmparator Nero’nun Roma’daki altın evinden etkilenerek 1428-1430 yılları arasında Bartlomeo ve Giovanni Bon’a yaptırdığı saray, tamamlanmasının ardından dışını süsleyen altın süslemeleri sayesinde büyük ilgi çekmiş.
Zaman içerisinde bu süslemelerin bir kısmı sökülürken, kalanı zamanın aşındırıcı etkilerinden nasibini almış ve daha soluk bir hale gelmiş.
Yapımında Gotik üslubun Bizans’a özgü ayrıntılarla harmanlandığı iki katlı ev, son sahibi Baron Giorgio Franchetti tarafından aslına uygun restore ettirilerek, müze haline getirilmesi şartıyla hükümete bağışlanmış.
1984’te kapılarını halka açan müzede sergilenen koleksiyonda Mantegna’nın “Aziz Sebastianus”, Vittore Carpaccio ve öğrencilerinin “Meryem’e Müjde ve Meryem’in Ölümü” tabloları ile Tiziano’nun “Venüs”, Tullio Lombardo’nun “Çifte Portre” isimli heykelleri yer alıyor.
Adres: Fondamenta Trapolin, 3932, 30121 VeneziaZiyaret Saatleri: 08.15-19.15Giriş Ücreti: €11Web Sitesi: cadoro.org
11. Ca’ Rezzonico
Venedikli aristokratların 18. yüzyıldaki yaşam stilleri hakkında konuklarına değerli bilgiler aktaran Ca’ Rezzonico, kapılarını ziyarete ilk olarak 1936 yılında açmış.
Müzenin olduğu sarayın yapımı ise 1649’da Bon Ailesi’nin isteğiyle başlatılıp, sonrasında yapıyı satın alan tüccar Giambattista Rezzonico tarafından 1958 yılında Giorgio Massari’ye tamamlatılmış.
Haziran 2011’de tekrardan faaliyete geçen müzede 18. yüzyıla özgü eşyaların yanı sıra dönemin sanat anlayışını yansıtan tablolar, freskler, heykeller sergileniyor.
Adres: Dorsoduro, 3136, 30123 VeneziaZiyaret Saatleri: 10.00-18.00Giriş Ücreti: €10Web Sitesi: carezzonico.visitmuve.it/en
12. Murano Adası
1291’de cam atölyelerinin taşınması sonucunda bu alanda Avrupa’nın en büyük üretim merkezi haline gelen Murano Adası, gezginler arasındaki popülaritesini bu sektörün yanı sıra daracık sokaklarını çevreleyen rengârenk evlerine borçlu.
6. yüzyılda Romalılar tarafından yerleşime açılan lagün adasında ziyarete Museo Vetrario’dan başlayabilirsiniz.
Cam işçiliğinin tüm ayrıntılarını öğrenebileceğiniz müzeyi gezdikten sonraysa rotanızı önce 7. yüzyılda inşa edilen Basilica dei Santi Maria e Donato’ya, ardından 16. yüzyıldan kalma San Pietro Martire Kilisesi’ne çevirebilirsiniz.
Tur Tavsiyeleri: Adalara dilerseniz bireysel olarak dilerseniz de Venedik’ten kalkan turlara katılarak da rahatça gezebilirsiniz. Popüler 2 ada turu:
Murano ve Burano Yarım Gün TuruMurano, Torcello ve Burano Adalarına Tekne GezisiBireyse giderseniz ulaşım: Fondamente Nuove’den kalkan 41 ve 42 numaralı deniz otobüsleri ile ortama 25 dakika
13. Burano Adası
Tıpkı Murano’da olduğu gibi rengârenk badanalı evlerle dolu olan Burano Adası, Venedik’e özgü dantel işlemeciliğinin doğum yeri olarak tanınıyor.
Leonardo da Vinci’nin satın aldığı işlemeyi sunağını süslemek için Milano Katedrali’nde kullanması sonucunda ünü bir anda artan geleneksel el sanatının tarihi hakkında fikir edinmek ve nasıl yapıldığını öğrenmek isterseniz, 1872 yılında kurulan Scuola del Merletto’yu ziyaret edebilirsiniz.
Kent merkezine 7 kilometre uzaklıktaki lagün adasında ayrıca zamanınız varsa San Martino Kilisesi’ni de görmenizi tavsiye ederim. Hatta Eylül ayının ortasında adada olursanız, geleneksel Burano Regatta’yı izleme olanağı bulabilirsiniz.
Biresyel giderseniz ulaşım: Murano’dan kalkan deniz otobüsleri ile 51 dakika
14. Fenice Tiyatrosu (La Fenice)
İsmini mitolojik Anka kuşundan alan Fenice Tiyatrosu, San Marco’daki San Bernedetto’nun yerine ilk olarak 1792 yılında hizmete alınmış. Ancak yapı, tıpkı adını aldığı kuş gibi tarihi boyunca yangın felaketleri geçirip, her seferinde yeniden inşa edilmiş.
1820-1839 yılları arasında Francesco Bagnara’nın görev yaptığı, 1844’de Giuseppe Verdi’nin birçok eserinin prömiyerine ev sahipliği yapan kültürel tesis, zamanla Venedik’in baş tiyatrosu olarak kullanılmaya başlanmış.
1989’daki son yangının ardından tadilata alınan tiyatro salonu La Traviata oyunuyla 2004’te yeniden kullanıma açılmış.
Tur Tavsiyesi: Fenice Tiyatrosu: Hızlı Giriş Bileti ve Sesli Rehber adlı bileti internetten satın alarak da bu muhteşem yapıyı keyifle gezebilirsiniz.
Adres: Campo San Fantin, 1965, 30124 VeneziaZiyaret Saatleri: 09.30-18.00Giriş Ücreti: €10Web Sitesi: teatrolafenice.it
15. Torre dell Orologio (Saat Kulesi)
Mekanizmasının bulunduğu bölümü sadece rehberli turlara katılarak görebileceğiniz Torre dell Orologio, aynı alanda daha önceden bulunan saat kulesinin yerine 15. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmiş.
1499’da yapım süreci tamamlanan ikonik yapıyı gezginlerin Venedik gezilecek yerler listelerine almasında, kudretli yapısının ve yüzyıllar boyunca kent yaşamının şekillenmesine yardımcı olmasının payı büyük.
Benzerini başka bir yerde inşa etmemeleri için yapımında çalışan işçilerin gözlerinin oyulduğuna ilişkin hikâyelerin anlatıldığı kulenin üzerindeki kanatlı aslan figürü, kentin yabancı kültürlere açık olduğunu vurguluyor.
Adres: Piazza San Marco, 30124 VeneziaZiyaret Saatleri: Pazartesi’den Perşembe’ye 11.00-12.00, Diğer Günler 14.00-15.00Giriş Ücreti: €12Web Sitesi: torreorologio.visitmuve.it/en
16. Correr ve Arkeoloji Müzeleri
Tablo, metal para, giyim eşyası, harita ve tarihi öneme sahip doküman gibi farklı öğelerden oluşan zengin bir koleksiyona sahip Correr, bünyesindeki Arkeoloji Müzesi ile birlikte gezginlere kentin geçmişi hakkında detaylı bilgiler edinme fırsatı yaratıyor.
Adını en büyük bağışçısı olan Teodoro Correr’den alan müzenin 19. yüzyılda saray olarak kullanılan ve birbirinden ihtişamlı Neo-Klasik odalardan oluşan kısmında Antonio Canova’nın hünerli ellerinde üretilen heykeller sergilenirken Venedik tarihi, donanma arşivinden elde edilen belgeler, yerel festivaller ve günlük yaşam hakkında yazılar, bilimsel makaleler aracılığyla Mimar Vincenzo Scamozzi tarafından planı çizilen Procuratie Nuove’de konuklara aktarılıyor.
Kültürel tesisin geri kalanı ise Antonello da Messina, Giovanni Bellini, Alvise Vivarini, Lorenzo Lotto ve Vittore Carpaccio gibi Venedikli sanatçıların 16. yüzyılda ürettikleri çalışmalara ayrılmış durumda.
Adres: Piazza San Marco, 52, 30124 VeneziaZiyaret Saatleri: 10.00-19.00Giriş Ücreti: €20Web Sitesi: correr.visitmuve.it/en
17. San Zaccaria
Aziz Mark Bazilikası’ndan Donanma Tarihi Müzesi’ne giden yolun ortasında yer alan San Zaccaria Kilisesi, kent yöneticisi Giustiniano Participazio’nun emriyle 9. yüzyılda yaptırılan kilisenin yerine 1444-1504 yılları arasını kapsayan 60 yıllık süreçte inşa edilmiş.
Zaman içerisinde Gotik ve Rönesans stili unsurlara mimarisi zenginleştirilen yapının hemen yanında, eskiden şehir yöneticilerinin aileleri ile birlikte her Paskalya’da ziyaret ettikleri bir manastır ile Aziz Athanasios ve San Tarasio şapelleri bulunuyor.
Dış kısmındaki sadeliğin iç bölümlerinde yerini zengin süslemelere bıraktığı kilisedeki en önemli eser olarak Bellini’nin imzasını taşıyan “Meryem Ana ve Çocuk İsa Azizlerle” gösteriliyor.
Adres: Campo S. Zaccaria, 4693, 30122 VeneziaZiyaret Saatleri: 10.00-18.00
18. Peggy Guggenheim Koleksiyonu
18. yüzyılda Lorenzo Boschetti tarafından tasarlanan Palazzo Venier dei Leoni içerisinde sergilenen Peggy Guggenheim Koleksiyonu, hayatının son 30 yılını Venedik’te geçiren Amerikalı sanatseverin topladığı eserlerden oluşuyor.
Çağdaş sanat açısından dünyanın en güzellerinden birisi olarak değerlendirilen koleksiyonun içerisinde Amerikalı ve Avrupalı sanatçıların kübizm, sürrealizm, soyut dışa vurumculuk gibi akımlardan etkilenerek yarattıkları eserler bulunuyor. Picasso, Dali, Severini, Gorky, Miro ve Kandinsky gösterişli koleksiyonda çalışmalarını görebileceğiniz isimlerden bazıları.
Adres: Dorsoduro, 701-704, 30123 VeneziaZiyaret Saatleri: 10.00-18.00Giriş Ücreti: €16,50Web Sitesi: guggenheim-venice.it
19. Rialto Pazarları
Venedik’e özgü ürünlerin en tazelerini bulabileceğiniz Rialto Pazarları, kayıtlara göre 1097 yılından beri kentin en eski köprüsünün kuzeybatısındaki San Polo’da kuruluyor.
Farkında olmadan kolayca saatler geçirebileceğiniz pazarların bir kısmı sebze-meyve satışına, diğer kısmıysa Pescheria isimli balık haline ayrılmış.
Çiftlik ürünlerinin satışının yapıldığı pazar Pazartesi’den Cumartesi’ye 07.30’dan 14.00’a kadar kurulurken, balık hali yine aynı zaman aralığında Salı’dan Cumartesi’ye kadar her gün faaliyet gösteriyor.
Adres: Sestiere San Polo, 30125 VeneziaZiyaret Saatleri: 07.30-14.00
20. Santa Maria dei Miracoli
1481-1489 yılları arasında Tullio Lombardo’nun babası Pietro ile birlikte inşa ettiği Santa Maria dei Miracoli, Venedik gezilecek yerler listesine almanızı önereceğim son mekân.
Romantik atmosferi nedeniyle yıl içerisinde pek çok evlilik törenine ev sahipliği yapan kilisenin en önemli özelliği, Venedik’te Rönesans stilli mimariyle inşa edilmiş ilk dini yapı olması.
Eğer göz alıcı mermer işlemelerle süslü yapının iç kısmındaki kolonlara dikkatlice bakarsanız, Tullio Lombardo tarafından işlenmiş melek ve denizkızı figürlerini görebilirsiniz.
Adres: Campiello dei Miracoli, 30121 Cannareggio, VeneziaZiyaret Saatleri: 10.30-16.30
Venedik’te Nerede Kalınır?
3 yıldızlı Hotel Montecarlo, şehrin tam merkezinde konaklayabileceğiniz güzel bir tesis. Bilgi ve rezervasyon için tıklayın.
Venedik’te nerede kalınır? başlıklı yazımda detaylıca anlattığım gibi Venedik’te konaklama için 7 temel bölge var. Bunlar: San Marco, Castello, San Polo, Santa Croce, Cannaregio, Dorsoduro ve Giudecca.
Venedik seyahatinizde şehrin merkezinde ekonomik bir tesis arıyorsanız San Marco Meydanı’na yakın 3 yıldızlı Hotel Montecarlo ile Santa Lucia Tren İstasyonuna yakın konumdaki ekonomik Hotel Olimpia Venezia oteline göz atabilirsiniz.
Tercihiz 4 yıldızlı bir tesis olursa, Büyük Kanal yakınında, Rialto Köprüsü’ne yakın Hotel L’Orologio ile 15. yüzyıldan kalma bir binada hizmet Pesaro Palace otelini tercih edebilirsiniz.
Eğer Venedik gezisinde 5 yıldızlı bir otelde kalmak isterseniz de San Marco Meydanı’nın hemen yanındaki Baglioni Hotel Luna oteli güzel bir seçenek.
Venedik’te konaklama konusunda detaylı bilgiler ile tüm otel tavsiyelerimi detaylarıyla Venedik’te nerede kalınır başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.
Özetle Venedik gezilecek yerler konusunda başta İtalya olmak üzere Avrupa’nın en güzel şehirlerinden bir tanesi. Şu ana kadar gezip gördüğüm en güzel şehirlerden olan Venedik’e fırsatınız olursa mutlaka en azından birkaç gün ayırın.
Venedik seyahatiniz boyunca ihtiyacınız olabilecek diğer tüm bilgileri şu yazılarımızda okuyabilirsiniz;
Venedik gezi rehberiVenedik’te nerede kalınır? Otel tavsiyeleriVenedik havaalanı – şehir merkezi ulaşımıVenedik’te neler yapılır? Yapılacak şeyler listesiVenedik’te ne yenir?Venedik’ten ne alınır?