‘Türk Dünyası Yüzyılı’ için ortak vizyon: Artık kendi senaryomuzu yazıyoruz

“`html

AK Parti’nin Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanlığı tarafından düzenlenen
Türk Dünyası İstişare Toplantısı

, Türk dünyasının sivil toplum kuruluşlarının liderlerinin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını,
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Kürşad Zorlu

, Türk dünyasının bölgesel ve küresel ölçekte istikrarı ile dünya sahnesinde yükselmesi hedefinin, partisi ve hükümetleri için önemli bir dış politika önceliği olduğunu açıkladı.
Türk Dünyası İstişare Toplantısı
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Kürşad Zorlu

“Birbirimize yakınlaşma sorumluluğu hepimizin üzerine düşen bir vazife.”

Bu elde edilen nokta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan “Türkiye Yüzyılı” girişiminin, “Türk Dünyası Yüzyılı” ile yeni bir aşamaya geçtiğini gösteriyor. Zorlu, “Bize bir araya getiren köklü bağlarımız, Orta Asya’dan Balkanlara, Kafkaslardan Anadolu’ya kadar uzanan ortak kültürel mirasımızı yenileyerek, bu unsurlara sarılma sorumluluğunu hepimizin üstlendiğini belirtmiştir. Bu nedenle burada çok önemli bir etkinliği gerçekleştirmekteyiz.” şeklinde konuştu.

Türk Dünyası İstişare Toplantısı

“Bu, sıradan bir organizasyon değil.”

“Türk devletleri son yıllarda, bir dönem hayal dahi edilemeyen bir yapısal organizasyonu hayata geçirmiştir.” diyen Zorlu, şunları ekledi:

“Bu, büyük bir diplomasi başarısıdır; çünkü 2021 yılında İstanbul’daki zirvede, devlet başkanlarımızın ortak iradesiyle Türk ‘Devletleri Teşkilatı’ adını alarak kurumsallaşmıştır. Bu teşkilat, geçmişten gelen tarihi kökleri yansıttığı gibi, uluslararası alanda kabul edilen birçok organizasyonla gözlemci üyelik düzeyine ulaşmıştır. Şu an itibarıyla işbirliği yaptığımız başlık sayısı 34’e yaklaşmıştır. Bu başarı, elbette liderlerimizin vizyonu doğrultusunda gerçekleşmiştir.”

Türk Dünyası İstişare Toplantısı

“Türk dünyası coğrafi bir sınır değil, gönül haritasıdır.”

Zorlu, enerji, ticaret, savunma sanayisi, teknoloji, kültürel diplomasi gibi alanların Türk dünyasının ortak çıkarlarını güçlendirecek başlıklar olduğunu kaydetti. Hedeflerinin bu işbirliklerinin uluslararası sistemde daha da güçlenmesi olduğunu, akademisyenler, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarının da aynı derecede önemli olduğunu belirtti.

Zorlu, “Türk dünyası, coğrafi bir sınır değil bir gönül haritasıdır.” diyerek, STK’lerin bu haritanın en önemli parçalarından biri olduğunu, anlaşmaların etkili bir biçimde uygulanabilmesi için toplumların birbirini tanımasının önemli bir ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Aynı zamanda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayesinde Türk dünyasının sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmek için başlattıkları bu toplantıların önemli bir adım olacağını vurguladı.

Türk Dünyası İstişare Toplantısı
AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir

STK’lerin, ortak tarih, dil ve kültür unsurlarını koruma yönündeki çabalarının büyük bir önem taşıdığını dile getiren Zorlu, “Eğitim ve kültürel değişim programları, sosyal projeler aracılığıyla toplumlararasında etkileşimi artırmak zorundayız. Türk dünyasının birleşmesi sadece siyasi ve ekonomik değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel bir temele dayanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Zorlu, Türk dünyasının tüm aktörleriyle birlikte, kendi senaryosunu yazan bir topluluk olmasının artık bir zorunluluk olduğunu, bu hedef doğrultusunda önemli adımlar atıldığını vurguladı.

“Türk devletleri, 2 trilyon doların üzerinde bir üretim kapasitesine sahiptir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan, Endonezya ile yapılan milli muharip uçağı KAAN’ın ihracatı için yapılan anlaşmanın, Türk dünyası çapında yeni işbirliklerine kapı açacağına inandığını dile getiren Zorlu, şunları ekledi:

“Bugün Türk devletleri, 2 trilyon doların üzerinde bir ekonomik üretim kapasitesine ulaşmış durumdadır. Bu da Türk dünyasını, dünya genelinde en büyük 10 ekonomik güçten biri haline getiriyor. Düşünün ki, Türk dünyası, çevresindeki 50 trilyon dolarlık ekonomik etkileşimle birlikte hareket edilmektedir. Avrupa Birliği, Çin, Hindistan ve Rusya gibi dev ekonomiler, Türk dünyası ile büyük ölçüde etkileşim içerisindedir. Tüm bu coğrafya, dünya ticaretinin yüzde 60’ına yakınına ev sahipliği yapmaktadır ve Orta Koridor da bu önemli ticaret akışlarının sağlayıcısı konumundadır.”

Türk Dünyası İstişare Toplantısı
Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy

“Türk dünyası, siyaset üstü bir meseledir.”

Kürşad Zorlu, Türk dünyasıyla işbirliği sağlayarak güçlenmeleri gerektiğini ve geçmişte attıkları adımların güçlü bir bölgesel liderlik anlayışını ve ortak geleceği şekillendirme iradesini temsil ettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliği ve Türkiye’nin stratejik konumu, Türk dünyasının geleceği için hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Zorlu, “Bize büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu toplantıyı düzenlerken vatan ve millet kimliğinde birleşen herkesi bir araya getirme çabasında olduk. Türk dünyası, siyasetin üstünde bir meseledir ve bu vizyonla ‘Türk Dünyası Yüzyılı’na adım adım ilerleyeceğiz. Birlikte gücümüzü artırmalı ve zafer kazanmalıyız.” şeklinde konuştu.

AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir, sivil toplum kuruluşlarının toplumların ve ülkelerin gelişiminde oldukça önemi olduğunu, nesil geçişlerinin sağlanmasında ve önemli meselelerin ele alınmasında kritik bir rol oynadıklarını belirtti.

Zeytinburnu Belediye Başkanı
Ömer Arısoy

, Zeytinburnu’nun Türk dünyasının manevi başkenti olduğunu belirterek bu toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti.

Konuşmaların ardından program devam eden panellerle sürdürülecektir.

“`

Related Posts

Rusya’dan Ukrayna’ya en yoğun saldırı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus ordusunun Ukrayna’ya gece boyu 728 drone ve 13 füze ateşleyerek savaşın başından bu yana en yoğun saldırıyı gerçekleştirdiğini duyurdu. Zelenskiy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Rus ordusunun …

Bilim insanlarından ürküten keşif: Eriyen buzlar yanardağları tetikliyor

Küresel ısınmanın yol açtığı buzul erimesi, yalnızca deniz seviyesini değil, yer altındaki magma odalarını da etkiliyor. University of Wisconsin–Madison’dan Pablo Moreno-Yaeger’in öncülüğünde yürütülen ve Prag’daki Goldschmidt Konferansı’nda sunulan …

Arkadaşının motosikletini tamir etmediği için öldürdüler

Küçükmece’de arkadaşının motosikletini tamir etmesini istediği Yusuf Demirci (16), çıkan tartışma sonucunda 3 kişinin döner bıçaklı saldırısına uğradı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Yusuf Demirci 2 günlük yaşam mücadelesini kaybetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Numan Kurtulmuş ile görüşüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis’te, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile bir araya geldi. Görüşmenin ana gündeminde ‘Terörsüz Türkiye’ süreci var.

Netanyahu Trump’a, ‘duadan uçak’ hediye etti

Netanyahu, Trump’a B-2 bombardıman uçağı formunda özel tasarım bir mezuzah hediye etti. Bu sembolik jest, İran’a yönelik son saldırıya gönderme niteliği taşırken iki ülke arasındaki askeri iş birliğini de vurguladı.

Bahçeli’nin “İmamoğlu davası canlı yayınlansın” mesajına Erdoğan’dan sürpriz destek

Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel’in İBB davalarının canlı yayınlanması talebine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin destek vermesinin ardından bir açıklama da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da açıklama geldi. Erdoğan, “Bana göre gayet güzel bir takdirdir, hayırlı olur” dedi.