TBMM’de İklim Kanunu tartışması

TBMM’de İklim Kanunu Teklifi Üzerinde Yoğun Tartışmalar

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) İklim Kanunu Teklifi’nin tümü üzerindeki görüşmeler sona erdi. Teklif, küresel iklim değişikliğiyle mücadele etmeyi hedeflerken Meclis’te ciddi tartışmalara yol açtı.

Muhalefet partileri, düzenlemenin eksiklikler taşıdığını ve karbon piyasasına yönelik ticari bir yasa olduğunu iddia ederken, iktidar milletvekilleri teklifin Türkiye’nin yeşil dönüşüm sürecine katkı sağlayacağını savundu.

“İklim Yasası Değil, Ticaret Yasağı!”

Yeni Yol Partisi İstanbul Milletvekili Elif Esen, iklim krizinin giderek artan sel, kuraklık ve orman yangınlarıyla ciddi zararlara neden olduğunu belirterek, teklifin yetersiz olduğunu ifade etti. Esen, “Eğer başarılı olamazsak, gelecek yıllarda bu sorunlar Türkiye’ye büyük zararlar verebilir” dedi.

İYİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş da teklifi, gerçek anlamda bir iklim yasası olmaktan uzak olarak tanımlayarak, “Bu düzenleme, iklim krizine etkili bir yanıt vermek yerine, emisyon ticaret sistemi oluşturmayı amaçlıyor” dedi.

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın da benzer şekilde eleştiri getirerek, teklifin doğayı korumak yerine karbon piyasasını düzenlemeye odaklandığını iddia etti.

CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer ise iklim krizinin sadece çevresel bir sorun olmadığını vurgulayarak, “Bu kriz özellikle yoksulları, emekçileri ve gıdaya erişimi kısıtlı olanları en çok etkileyecektir. Ancak bu teklif, büyük şirketlerin ve sermayenin talepleri doğrultusunda hazırlanmıştır” dedi.

“Bu Düzenleme Stratejik Bir Dönüşüm Belgesi”

İktidar kanadından gelen açıklamalarda, düzenlemenin Türkiye’nin çevresel ve ekonomik geleceği için önemli bir adım olduğu vurgulandı.

MHP Ankara Milletvekili Sadir Durmaz, iklim değişikliğinin küresel bir kriz olduğunu belirterek, “Bu yasa, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelesini güçlendiren önemli bir düzenlemedir” dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir ise teklifin çevrenin yanı sıra Türkiye’nin kalkınma ve ekonomi politikalarını da şekillendirecek stratejik bir dönüşüm belgesi olduğunu belirtti. Demir, “Bu yasa, vatandaşları destekleyen, teşvik eden bir düzenlemedir” dedi.

Görüşmeler Tamamlandı, Karar Bekleniyor

Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin sona ermesinin ardından bir ara verdi. Ancak komisyonun yerini almaması nedeniyle oturumu saat 14.00’te yeniden toplanmak üzere kapattı.

İklim Kanunu Teklifi’nin detaylı görüşmeleri ilerleyen günlerde devam edecek. Teklifin içeriğinin nasıl şekilleneceği ve muhalefetin eleştirilerine nasıl yanıt verileceği ise merak konusu.

Related Posts

Rusya’dan Ukrayna’ya en yoğun saldırı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus ordusunun Ukrayna’ya gece boyu 728 drone ve 13 füze ateşleyerek savaşın başından bu yana en yoğun saldırıyı gerçekleştirdiğini duyurdu. Zelenskiy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Rus ordusunun …

Bilim insanlarından ürküten keşif: Eriyen buzlar yanardağları tetikliyor

Küresel ısınmanın yol açtığı buzul erimesi, yalnızca deniz seviyesini değil, yer altındaki magma odalarını da etkiliyor. University of Wisconsin–Madison’dan Pablo Moreno-Yaeger’in öncülüğünde yürütülen ve Prag’daki Goldschmidt Konferansı’nda sunulan …

Arkadaşının motosikletini tamir etmediği için öldürdüler

Küçükmece’de arkadaşının motosikletini tamir etmesini istediği Yusuf Demirci (16), çıkan tartışma sonucunda 3 kişinin döner bıçaklı saldırısına uğradı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Yusuf Demirci 2 günlük yaşam mücadelesini kaybetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Numan Kurtulmuş ile görüşüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis’te, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile bir araya geldi. Görüşmenin ana gündeminde ‘Terörsüz Türkiye’ süreci var.

Netanyahu Trump’a, ‘duadan uçak’ hediye etti

Netanyahu, Trump’a B-2 bombardıman uçağı formunda özel tasarım bir mezuzah hediye etti. Bu sembolik jest, İran’a yönelik son saldırıya gönderme niteliği taşırken iki ülke arasındaki askeri iş birliğini de vurguladı.

Bahçeli’nin “İmamoğlu davası canlı yayınlansın” mesajına Erdoğan’dan sürpriz destek

Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel’in İBB davalarının canlı yayınlanması talebine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin destek vermesinin ardından bir açıklama da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da açıklama geldi. Erdoğan, “Bana göre gayet güzel bir takdirdir, hayırlı olur” dedi.