“`html
Can Holding Hakkında Soruşturma Devam Ediyor
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma, Can Holding yetkililerinin “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “örgütü yönetme”, “örgüte üye olma”, “suçtan elde edilen malvarlıklarını aklama” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçları ile ilgili detaylara odaklanıyor.
Bu çerçevede gerçekleştirilen operasyon sonucunda 11 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerden biri serbest bırakılırken, kalan 10 kişi İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi ve ifade işlemlerine başlanacağı bildirildi.
Soruşturmanın Ayrıntıları
Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada, Can Holding’e bağlı şirketler aracılığıyla suç örgütünün oluşturulduğu ve bu çerçevede “nitelikli dolandırıcılık”, “vergi kaçakçılığı”, “kaynağı belirsiz gelirlerin aklanması” gibi suçların işlendiği iddiaları öne sürülüyor.
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporları ve mali denetim raporları doğrultusunda, Can Holding bünyesindeki şirketlere yüksek tutarda kaynağı belirsiz para girişlerinin yapıldığı ve bu paraların farklı şirketler arasında taşınarak gizlenmeye çalışıldığı iddia ediliyor. Ayrıca, vergi yükümlülüğünün azaltılması amacıyla faturasız işlemler ve sahte belgeler düzenlendiği belirtiliyor.
Bu suç örgütünün Kemal Can ve Mehmet Şakir Can liderliğinde hareket ederek denetim mekanizmalarını zorlaştırmak amacıyla birçok şirket kurduğu ve yönetim kurullarında değişiklikler yaparak sorumlulukları dağıttığı öne sürülmekte. Ayrıca, ticari faaliyetsiz şirketlerde yapılan nakit sermaye artırımlarının kaynağının gerçeği yansıtmadığı ve bu işlemlerin “kara para aklama” amacı taşıdığı iddiaları da gündemde.
Yasal Süreç ve Gelişmeler
MASAK’ın tespitlerine göre, suç örgütünün “nitelikli dolandırıcılık”, “kaçakçılık” ve “Vergi Usul Kanunu’na muhalefet” gibi suçlardan elde ettikleri yasa dışı gelirlerle ekonomi alanında genişleme hedefinde olduğu belirtiliyor. Eğitim, medya, finans ve enerji gibi stratejik alanlarda gerçekleştirdiği işlemlerle, hem ekonomik gücünü artırmayı hem de kamuoyunda meşruiyet kazanmayı amaçladığı ifade ediliyor.
Soruşturma sürecinde 121 şirketin mal varlığına el konulmuş ve TMSF tarafından kayyum atanmış, 10 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir. İstanbul Jandarma Komutanlığı’nın düzenlediği operasyonda, aralarında Can Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Tekdağ’ın da bulunduğu 6 kişi gözaltına alınmıştır.
Kayyum Atanan Şirketler
Kayyum atanan bazı önemli şirketler şunlardır:
- Habertürk Gazetecilik
- Ciner Medya TV Hizmetleri
- Show Televizyon Yayıncılık
- Boğaziçi Radyo Televizyon Yayıncılığı
- Enerji Petrol Ürünleri Pazarlama
- Doğa Okulları İşletmeciliği
- Turktobacco Sigara İç ve Dış Ticaret Pazarlama
- HT Spor Televizyon Yayıncılık
- Bosphorus Medya Grubu Radyo ve Televizyon Yayıncılığı
Adliyeye sevk edilen ve ifadeleri alınan şüphelilerden bazıları “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma” ve “kara para aklama” suçlarından tutuklandı. Kenan Tekdağ hakkında ise “ev hapsi” kararı alınmıştır.
Bunların yanı sıra, Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, inceleme dosyasını yetkisizlik nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na devretmiştir. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Can Holding’e ait 10 şirkete daha kayyum atanmasına karar vermiştir.
Yeni Kayyum Atanan Şirketler
Kayyum atanan diğer şirketlerin listesi ise şu şekildedir:
- Türktab Marketing Sigara ve Tütüncülük AŞ
- ZA Lojistik ve Araç Kiralama Hizmetleri Ticaret AŞ
- Canpet Benzin İstasyon İşletmeciliği AŞ
- Tares Tek. Ürünleri İç ve Dış Tic. Ltd Şti
- Furkon Teknik Hırdavat Sanayi ve Dış Ticaret Ltd Şti
- Temiz Petrol ve Gayrimenkul Ticaret AŞ
- MCN Petrol AŞ
- Yön Özel Eğitim Basım Yayın San. Tic. AŞ
- Mer Yatırım ve Özel Eğitim Hiz. AŞ
- Arı Bilim İnovasyon Eğitim Hizmetleri AŞ
Son olarak, Can Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Can da, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme ve malvarlığını gizleme” suçlarından tutuklanmıştır.
Turgay Ciner Hakkında Gelişmeler
Soruşturma çerçevesinde, Can Holding A.Ş.’nin 22 Aralık 2024 tarihinde Turgay Ciner’e ait şirketleri satın aldığı belirlenmiştir. Bu işlemler sırasında “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanması” gibi suçlamalarla ilgili bulgular tespit edilmiştir.
Yurt dışında olduğu belirlenen Turgay Ciner hakkında tutuklama kararı çıkarılmış ve bazı holdinge bağlı şirketlere TMSF kayyumu atanmıştır. Gözaltı kararı çıkarılan 12 şüpheliden bazıları şunlardır: Atilla Ciner, Gökhan Şen, Gürsel Usta, ve daha birçok kişi.
Yeni Kayyum Atanan 18 Şirket
Açıklamalara göre, yapılan incelemelerde Can Holding A.Ş. ile Ciner Grubu arasında mali bağların bulunduğu tespit edilmiştir. Bu bağlar üzerinden yapılan işlemlerin suç gelirlerini aklama amacı taşıdığı yönünde güçlü kanıtlar ortaya çıkmıştır.
Yine kayyum atanan şirketler arasında şunlar yer almaktadır:
- Transworld Uluslararası Nakliyat ve Aracılık Hizmetleri Tic. Ltd. Şti
- Turktab Karon Tütün Mamulleri Gıda Paz. Tic. AŞ
- Park Holding AŞ’ye bağlı birçok şirket
“`