Şizofreni hastalarının beyinleri daha hızlı yaşlanabilir






Avustralya’da Yapılan Araştırmaya Göre Şizofreni Hastalarının Beyinleri Daha Hızlı Yaşlanıyor

Avustralya’da Yapılan Araştırmaya Göre Şizofreni Hastalarının Beyinleri Daha Hızlı Yaşlanıyor

Avustralya’da yapılan yeni bir araştırma, şizofreni hastalarının beyinlerinde hızlı yaşlanma belirtileri olduğunu ortaya koydu. Bu durumun basit bir kan testiyle ölçülebilir olduğu belirlendi. Melbourne Üniversitesi’nden uzmanlar, şizofreni hastalarında sinir hücrelerinden elde edilen kandaki proteinler üzerine yapılan çalışmanın alanda benzersiz olduğunu vurguladılar.

Şizofreni ve Hızlanan Beyin Yaşlanması

Araştırmacılara göre, şizofreni hastalarının beyinlerindeki hızlanan yaşlanma süreci hastalığın gelişiminde önemli bir rol oynayabilir. Şimdiye kadar şizofreninin, otizm, disleksi ve DEHB gibi nörogelişimsel hastalıklarla benzer şekilde, beyin gelişimindeki sorunlardan kaynaklandığı düşünülüyordu.

Çalışmada dikkat çekilen protein ise sinir hücrelerinden salınan ‘Nörofilament Hafif Zincir Proteini (NfL)’ oldu. Bu protein, nöronların hasar görmesi veya yaşlanması durumunda kana ve beyin omurilik sıvısına salınır. Alzheimer, Parkinson ve MS gibi hastalıklarda da bu proteinin düzeylerinde artış tespit edilmiştir.

Yapılan araştırmada, şizofreni hastalarında NfL düzeylerinin sağlıklı bireylere göre daha erken ve hızlı bir şekilde arttığı gözlemlendi. Bu durum, şizofreni hastalarının beyinlerinin biyolojik olarak kronolojik yaşlarından daha yaşlı olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, bipolar bozukluk yaşayan bireylerde benzer bir artış tespit edilmedi.

Yaşam Tarzı Faktörleri

Psikiyatrist Christos Pantelis, şizofreni hastalarının yaşam tarzının beyin yaşlanmasını hızlandırabileceğini belirtti. Sosyal izolasyon, fiziksel aktivite eksikliği, sigara ve madde kullanımı gibi faktörlerin hem zihinsel hem de fiziksel sağlığı olumsuz etkilediğini vurguladı.

Pantelis, “Şizofreni hastalarının yaşam süresi genel nüfusa kıyasla 20-30 yıl daha kısadır. Bu durumun temel nedenleri arasında yaşa bağlı hastalıkların daha erken ortaya çıkması yer almaktadır. Yaşam tarzı, şizofreni hastalarında hızlı yaşlanmanın bir faktörü olabilir ancak yapılan çalışma bu hastalığın anlaşılmasında ve tedavisinde önemli bir rol oynayabilir” şeklinde konuştu.


Related Posts

Lyft ve Uber’den sürücüsüz araç atağı

Amerikalı ulaşım şirketi Lyft, Avusturyalı Benteler Group’un ürettiği otonom shuttle araçları 2026 sonunda hizmete sokacağını duyurdu. Bloomberg News’ün haberine göre, bu elektrikli araçlar Holon markası altında, ABD’nin çeşitli şehir ve …

Instagram’ın yeni özelliği kullanılmaya başlandı: Kim nerede buradan göreceksiniz

Sosyal medya uygulaması Instagram’ın yeni özelliği aktifleşti. Artık Instagram kullanıcıları harita üzerinde konumlarını işaretleyebilecek.

Sahilde keşfedildi: Tam 78 bin yıllık

Portekiz’in güneyinde yer alan Monte Clérigo plajında 78 bin yıl öncesine ait Neandertal ayak izleri keşfedildi. Bu keşif, Neandertallerin Atlantik kıyısındaki yaşamına dair önemli ipuçları sunuyor.

Yeni savunma teknolojisi: Saatte 250 km hıza ulaşabiliyor, kendisi 2 kilo ama 600 kiloyu imha edebiliyor

Fransız savunma şirketi Harmattan AI tarafından geliştirilen “Gobi” adlı drone, bilinen tüm kuralları altüst edecek gibi. Sadece 2 kilogram ağırlığındaki bu önleyici İHA, patlayıcı bir başlık taşımıyor. Peki, Gobi’nin sırrı ne?

Bilim kurgu gerçek oldu, arılar minik robotlara dönüştürüldü

Çinli bilim insanları, beyinlerine yerleştirilen minik kontrol cihazları sayesinde arıların uçuş yönlerini başarıyla değiştirmeyi başardı. Bu dikkat çekici gelişme, arıların gelecekte arama-kurtarma veya keşif görevlerinde kullanılması gibi pek çok ilginç olasılığı gündeme getiriyor.

2027’de Enerji Devrimi Kapıda: Nükleer Füzyonla Sınırsız ve Temiz Enerji Mümkün Olacak!

Dünya enerji sektöründe çığır açacak gelişmeler yaşanıyor. Bilim insanları ve teknoloji şirketleri, uzun yıllardır hayalini kurdukları nükleer füzyon teknolojisini gerçeğe dönüştürmek için hızla ilerliyor. Özellikle Amerikan merkezli Commonwealth Fusion Systems (CFS), nükleer füzyonda devrim yaratacak bir tokamak reaktörü geliştirmek üzere önemli bir aşamaya geldi.