Siyasetteki kutuplaştırıcı dil, toplum üzerinde yoğun kaygıya neden oluyor: ‘Baskı direnişi tetikler’

Türk Tabipleri Birliği: Kutuplaştırıcı Siyaset Toplum Sağlığını Olumsuz Etkiliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından Türk Tabipleri Birliği (TTB), kutuplaştırıcı siyasetin, toplum sağlığına zarar verdiğini vurguladı. TTB, bu tür siyasetin yurttaşların psikolojisi üzerinde olumsuz etkilere yol açtığını belirtti.

Cumhuriyet gazetesi, toplumun nasıl etkilendiğini ve siyasilerin toplum sağlığını korumak için üzerlerine düşen sorumlulukları Türkiye Psikiyatri Derneği Medya Kurulu Üyesi Prof. Dr. Burhanettin Kaya ile konuştu. Kaya, siyasi figürlerin toplum için rol modelleri olduğunu ve kullandıkları dilin toplum üzerinde büyük etkisi olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Kaya, “Siyasi figürlerin kullandığı dil, toplum üzerinde güçlü etkilere sahiptir. Dildeki şiddeti ortadan kaldırma sorumluluğu siyasetçilere aittir. Kutuplaşıcı dil, ayrımcılık ve düşmanlığa neden olabilir. Bu tür bir dil, toplumdaki belirsizlik, kaygı, öfke ve haksızlık duygularını artırabilir” şeklinde konuştu.

Toplumun İyileşmesi Dilde Başlar

Şiddetin kendini önce dilde gösterdiğini savunan Kaya, George Orwell’in 1984 romanında siyasi dil hakkında söylediklerinin günümüzde de geçerli olduğunu belirtti. Ayrımcı ve düşmanlık yayan bir dilin, toplumda olumsuz etkilere neden olduğunu ifade etti.

Ayrımcı Dil Çeşitli Riskleri Beraberinde Getirir

Kaya, ayrımcı dilin yurttaşlarda çeşitli olumsuz etkilere sebep olabileceğini vurgulayarak, medyanın dilindeki kutuplaştırıcı siyasetin yurttaşları nasıl etkileyebileceği konusunda uyarılarda bulundu. Belirsizlik, kaygı ve öfkenin artabileceğini belirten Kaya, demokratik hakların kısıtlanması durumunda toplumda öfke ve baskıya karşı direnişin tetiklenebileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Bakanlık açıkladı: Bebek mamalarında yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı, bebeklere yönelik gıda ve devamında kullanılan besinler için yeni bir karar yayımladı. Karara göre bu besinlerin üretiminde protein kaynağı olarak kullanılan protein hidrolizatlarına, inek sütü kaynaklı peynir altı suyunun işlenmesiyle elde edilen bir protein hidrolizatı dahil edildi.

Tokat’ta KKKA şüphesiyle tedavi gören bebek hayatını kaybetti

Tokat’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören 1,5 yaşındaki bebek hayatını kaybetti.

Strese Karşı 10 Etkili Adım

Strese karşı atılması gereken adımlar hakkında bilgi veren Uzm. Psikolog Jülide Unutmaz, önemli mesajlar verdi. 

Bakanlık tek tek ifşa etti: Vitamin diye satmışlar ama…

Tarım ve Orman Bakanlığı, halk sağlığını tehlikeye atan sahte ürünlere karşı denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Son kontrollerde, vitamin ve kolajen adı altında piyasaya sürülen bazı ürünlerde beyan edilen maddeler tespit edilemedi.

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.