Sahilde keşfedildi: Tam 78 bin yıllık

Carlos Neto de Carvalho ve eşi Yilu Zhang, Mart 2020’de Monte Clérigo sahilinde erken saatlerde yaptıkları bir yürüyüş sırasında ilginç bir keşfe imza attılar.

ZORLU BİR TIRMANIŞ SONRASI İZLER BULUNDU

Çift, çökmüş bir uçurumun yakınındaki kaya oluşumlarına tırmanarak, tarihi ayak izlerini keşfettiler. Ancak geri dönmeye karar verdiklerinde gelgit yükselince, zorlu bir tırmanışla 15 metrelik dik kayalıklardan ayrılmak zorunda kaldılar.

Tüm zorluklara rağmen, araştırmacılar 26 ayak izinden oluşan beş farklı iz yolunu keşfettiler. Ayrıca, yakınlardaki Praia do Telheiro sahilinde tek bir Neandertal ayak izine rastlandı, böylece Avrupa’da bilinen Neandertal iz yollarının sayısı sekize yükseldi.

83 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANAN İZLER

Ayak izleri, optik uyarımlı lüminesans yöntemiyle 73 ila 83 bin yıl öncesine tarihlendirildi. Bu teknoloji, mineral tanelerinin ışığa maruz kaldığı en son zamanı belirleyerek yaşlarını saptırmaktadır.

İzlerin boyutları ve şekilleri incelendiğinde, bir yetişkin erkek Neandertal’in, 7-9 yaşlarında bir çocuk ve 2 yaşından küçük bir bebekle birlikte kumullarda yürüdüğü anlaşıldı. İzlerin hem sahile doğru hem de sahilden uzaklaşan yönlere doğru olduğu göz önüne alındığında, grubun muhtemelen yiyecek arayışında olduğu düşünülmektedir.

GEÇİCİ BİR KAMP ALANI OLABİLİR

Araştırmacılara göre, izler Neandertallerin günlük hayatlarında çocuklarıyla birlikte olduklarını göstermektedir. Büyük memelilere ait izlerin Neandertal izlerinin üzerinde olması, grubun av için avları takip ederek ya da pusuya yatarak avlanmış olabileceğini göstermektedir.

Ayak izlerinin dik bir kumul yamaçında keşfedilmesi, muhtemel bir kamp alanının yakınında olduklarını düşündürmektedir. Ancak şimdiye kadar kamp alanına ilişkin herhangi bir fiziksel kalıntıya rastlanmamıştır.

Araştırmacılar, Neandertallerin bu zorlu kıyı ortamlarında, mevsimsel olsa bile bilinçli olarak bulunduğunu ve çevrenin sunduğu olanaklardan yararlandığını belirtmektedir.

Related Posts

Yeni savunma teknolojisi: Saatte 250 km hıza ulaşabiliyor, kendisi 2 kilo ama 600 kiloyu imha edebiliyor

Fransız savunma şirketi Harmattan AI tarafından geliştirilen “Gobi” adlı drone, bilinen tüm kuralları altüst edecek gibi. Sadece 2 kilogram ağırlığındaki bu önleyici İHA, patlayıcı bir başlık taşımıyor. Peki, Gobi’nin sırrı ne?

Bilim kurgu gerçek oldu, arılar minik robotlara dönüştürüldü

Çinli bilim insanları, beyinlerine yerleştirilen minik kontrol cihazları sayesinde arıların uçuş yönlerini başarıyla değiştirmeyi başardı. Bu dikkat çekici gelişme, arıların gelecekte arama-kurtarma veya keşif görevlerinde kullanılması gibi pek çok ilginç olasılığı gündeme getiriyor.

2027’de Enerji Devrimi Kapıda: Nükleer Füzyonla Sınırsız ve Temiz Enerji Mümkün Olacak!

Dünya enerji sektöründe çığır açacak gelişmeler yaşanıyor. Bilim insanları ve teknoloji şirketleri, uzun yıllardır hayalini kurdukları nükleer füzyon teknolojisini gerçeğe dönüştürmek için hızla ilerliyor. Özellikle Amerikan merkezli Commonwealth Fusion Systems (CFS), nükleer füzyonda devrim yaratacak bir tokamak reaktörü geliştirmek üzere önemli bir aşamaya geldi.

TOFAŞ, üretime 3 hafta ara verecek

Tofaş yıllık izin ve planlı bakım nedeniyle 28 Temmuz ile 17 Ağustos arasında üretime ara verecek.

Otomotiv devinin yeni logosunu kimse anlayamadı

Otomotiv dünyasında tanıdık bir isim, radikal bir kimlik değişimine hazırlanıyor. Lüks SUV denildiğinde akla gelen ilk markalardan Range Rover, sade ama tartışmalı bir logo tasarımıyla gündemde.

Sıfır araçlar 10 farklı kategoride değerlendirildi: En çok sorun çıkaran markalar belli oldu

Yeni teknolojilerle donatılan otomobiller sürücüleri memnun etmesi beklenirken, kullanıcılar şikayetlerle dolu bir deneyim yaşıyor. Son araştırma, 2025 model araçlar arasında en çok sorun çıkaran markaları ortaya koydu.