NATO zirvesi yaklaşıyor: Trump’ın katılmak için tek şartı var

Donald Trump, haziran ayının sonunda düzenlenecek NATO zirvesine katılıp katılmayacağı konusunda belirsizlik yaratmaya devam ediyor.

Der Spiegel’in haberine göre, Trump’ın zirveye katılabilmesi için NATO müttefiklerinden net bir adım atması gerekiyor.

Haberde, ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Matthew Whitaker’ın, ittifak ülkelerini savunma harcamalarını artırmaya zorladığı ifade edildi.

Whitaker, ülkelerin GSYH’larının en az %5’ini savunmaya ayırmalarını istedi.

NATO üyeleri şu anda bu oranı en az %2 olarak tutmakla yükümlü ancak Trump, bu oranı yetersiz buluyordu.

2024 verilerine göre, 32 NATO üyesinden sadece 22’si %2 hedefini gerçekleştirebilmiş durumda. ABD ise %3,5’lik oranla en büyük savunma katkısını sağlıyor.

“AVRUPA KENDİ GÜVENLİĞİNİ KENDİ SAĞLAMALI”

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth’in Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ile yaptığı görüşmede de bu konu ele alındı. Hegseth, Avrupa’nın güvenliği için daha fazla sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

Mike Waltz da Trump’ın BM Daimi Temsilciliği için aday gösterdi. Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ABD’nin 33 trilyon dolarlık borç yükü altında olduğuna dikkat çekti ve Avrupa’nın kendi güvenliğini sağlaması gerektiğini belirtti.

Waltz ayrıca, NATO’nun Rusya-Ukrayna Savaşı’nda yeterince etkin olmadığını söyleyerek, gelecekteki Ukrayna yardımlarının Avrupa tarafından üstlenilmesi gerektiğini savundu.

Yük paylaşımı konusunda müttefiklerin daha fazla sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Waltz, 2014’te NATO ülkelerinin çoğunun %2 savunma harcaması hedefini karşılayamamasının, Rusya’nın Kırım’ı işgaline zemin hazırladığını iddia etti.

Related Posts

Rusya’da küçük kıyamet: 8,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Rusya’da yakın tarihin en büyük depremlerinden biri meydana geldi. 8,8 büyüklüğünde depremin merkez üssü, ülkenin doğusunda bulunan Kamçatka Yarımadası.

Kurbağa zehriyle “arınma ritüeli” yoğun bakımda bitti

Almanya’da, Amazon kurbağasının zehriyle yapılan sözde bir arınma ritüeline katılan 37 yaşındaki Polonyalı bir kadın, zehirlenerek hastaneye kaldırıldı.

Kayserispor-Beşiktaş maçının bilet fiyatları belli oldu

Kayserispor, Beşiktaş ile oynanacak olan ilk hafta maçının bilet fiyatlarını açıkladı.

Silifke’deki Orman Yangını Kontrol Altına Alındı

Mersin Silifke’de çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahale ile kontrol altına alındı.

Bakan Yumaklı’dan Yangın Açıklaması

Bakan Yumaklı, orman yangınlarına ilişkin güncel durumu ve müdahale çalışmalarını açıkladı.

Sıcaktan Bunalan Maymunlara Buzlu Kokteyl

Kayseri’deki hayvanat bahçesinde maymunlara, sıcaktan serinlemeleri için buzlu meyve kokteyli veriliyor.