Müsilajın denizel ekosisteme etkisi görüntülendi

İstanbul açıklarındaki Büyükada ve Sivriada’nın derinliklerinde müsilajın denizel ekosisteme etkileri, Anadolu Ajansı (AA) tarafından su altı kamerasıyla görüntüledi.

Su altı belgesel yapımcısı ve görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, Sahil Güvenlik Komutanlığı Dalış Emniyet Güvenlik ve Arama Kurtarma (DEGAK) timleri ile dalış eğitmenleri İlker Acar ve Mehmet Cenikli eşliğinde ilk önce takımadaların en batıda olanı Sivriada’da, daha sonra da Prens Adaları olarak da bilinen adaların en büyüğü olan Büyükada’da dalış gerçekleştirdi.

Su altı kamerasıyla dalış yapan Ceylan tarafından kaydedilen görüntülerde, denizin derinliklerinde ağ şeklinde bulunan müsilajın mercan, deniz kestanesi, deniz marulu ve deniz yosunu gibi birçok deniz canlısını kaplaması yer aldı.

Görüntülerde, müsilajın bazı bölgelerde çok yoğun, bazı bölgelerde ise daha az olduğu gözlendi.

“Mercanların tamamı neredeyse müsilajla kaplı”

Tahsin Ceylan, Sivriada’daki dalışın ardından yaptığı açıklamada, yüzeyden görülmese de dipte kelimenin tam anlamıyla büyük bir trajedi yaşandığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sivriada’nın bu bölgesi Marmara Denizi’nde mercan popülasyonunun en yoğun olduğu bölge. Biz özellikle mercanların da durumunu görüntülemek istedik. Ama mercanların tamamı neredeyse müsilajla kaplı, bu bölge tamamen müsilajla kaplı. Tabii ki mercanlar beslenemeyince bir müddet sonra da yaşamlarını yitirecekler.”

Büyükada dalışına ilişkin de değerlendirmede bulunan Ceylan, “Yaptığımız dalışlarda dipte inanılmaz yaygın bir şekilde müsilajı gördük. Deniz kestanelerinin, mercanların, birçok bitkinin üzeri kaplı. Fotosentez yapabilme kabiliyetleri oldukça kısıtlı. Açıkçası şunu söylemek istiyorum ki Marmara Denizi’nde ne olup bittiğini öğrenmek için suyun altından Marmara’ya bakmak gerektiğine inanıyorum.” diye konuştu. (AA)

 

Related Posts

Trump: Sadece savaşın bitmesini istiyorum; Zelenski, Moskova’ya saldırmamalı

Trump: Sadece savaşın bitmesini istiyorum; Zelenski, Moskova’ya saldırmamalı

İstifa krizi YSK’da çözüldü: CHP, Manavgat’ta dengeyi sağladı!

Manavgat Belediyesi’ne yönelik operasyonda tutuklanan isimlerden biri olan Mehmet Tüter’in itiraflarıyla, bazı CHP’li meclis üyeleri hedef alındı. Tutuklama öncesi istifa eden CHP’li üyelerin bu hamlesiyle meclis çoğunluğu AKP’ye geçmedi.

DEM Partili Ahmet Türk’ün yurt dışı çıkış yasağı kaldırıldı

Kobani Davası’nda 10 yıl hapis cezası alan DEM Partili Ahmet Türk’ün yurt dışı çıkış yasağı kaldırıldı. Yasağın, Ahmet Türk’ün Irak’a gidebilmesi için 4 Temmuz 2025 tarihinde sona erdiği bildirildi.

Son Dakika… Selahattin Demirtaş’tan ‘silah bırakma’ açıklaması

Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, terör örgütü PKK’li bir grubun bugün silah bırakmasıyla ilgili “Barışın kaybedeni olmaz” demişti, değerli Sırrı Süreyya. Evet, bugün senin de yüreğini koyduğun çabaların ilk meyvesini aldık. Kaybeden olmadı, olmayacak. Hayırlı, uğurlu olsun. Emeği geçen herkese selam ve teşekkürlerimle…” açıklamasında bulundu.

PKK eski silahları bıraktı, YPG yenileriyle devam ediyor

PKK’nın Süleymaniye’de düzenlediği silah bırakma töreninde eski Sovyet ve Çin yapımı silahlar yakılırken, sadece günler önce YPG’nin elindeki son model ABD silahlarıyla Suriye’de tatbikat yaptığı görüntüler dikkat çekti. YPG, ABD destekli cephaneliğini büyütüyor.

Netanyahu’nun ‘Gazze’ hezeyanı: Tepki gelince ‘boşaltma planını’ yumuşattı

ABD’ye resmi ziyarette bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’deki Filistinlileri zorla yerinden etmek istemediklerini söyledi. “Gazze’nin İsrail için tehdit oluşturmasını engelleyeceğiz.” diyen Gazze Kasabı Netanyahu, “Kimseyi zorla dışarı itmiyoruz.” iddiasında bulundu.