İnsan dil genini farelere naklettiler! Sonuç şaşırtıcı

NOVA1 geni, neredeyse tüm memelilerde aynı şekilde bulunurken, sadece insanlarda tek bir amino asitte farklılık gösteriyor. Bu küçük ama önemli değişiklik, insan dilinin evriminde belirleyici bir faktör olmuş olabilir. Hatta, Neandertaller ve Denisovalılar gibi diğer insan türleri bile bu özel NOVA1 varyantına sahip değildi, bu da değişikliğin son birkaç yüz bin yıl içinde meydana geldiğini gösteriyor.

Daha önce FOXP2 gibi bazı genlerin de insan dil yeteneğiyle bağlantılı olduğu düşünülüyordu. Ancak, FOXP2 Neandertallerde de bulunuyordu. Bu nedenle, insan dilinin daha yakın dönemdeki evrimsel başarısında NOVA1’in daha büyük bir etkiye sahip olabileceği öne sürülüyor.

Bilim insanları, 650 binden fazla insan DNA dizilimini incelediklerinde, yalnızca altı kişinin modern NOVA1 varyantına sahip olmadığını tespit etti. Ancak, bu kişilerin kim olduğu veya genin eksikliğinin onlara nasıl bir etki yaptığı bilinmiyor.

Rockefeller Üniversitesi ve Cold Spring Harbor Laboratuvarı’ndan araştırmacılar, NOVA1’in özellikle beyin hücrelerindeki RNA işlenmesi ve sesle ilgili beyin bölgelerinde değişikliklere neden olduğunu keşfetti. Prof. Darnell, farelerin bu genle “insanlaştırıldığında” seslerinde belirgin değişiklikler olduğunu gözlemlediklerini belirtti.

Araştırmacılar, NOVA1’in insanlarda öğrenme ve konuşma yeteneklerini düzenlediğini düşünüyor. Genin mutasyonlarının psikiyatrik bozukluklar ve motor gelişim anormalliklerine yol açabileceği de tespit edildi. Ancak, bu genin konuşma gelişimindeki rolü henüz tam olarak anlaşılmış değil.

NOVA1’in kökenine dair yapılan çalışmalara göre, bu genin insan versiyonu ilk olarak Afrika’daki bir Homo sapiens popülasyonunda ortaya çıktı ve büyük ihtimalle dil yeteneğini artırarak iletişim avantajı sağladı. Bu genin taşıyıcıları zamanla Afrika dışına yayılıp dünyaya göç etti.

Bu çalışma, insan dilinin evrimini anlamaya yönelik önemli bir adım olarak görülüyor. NOVA1’in beyinde nasıl çalıştığını keşfetmek, hem insan konuşmasının kökenine dair ipuçları sunabilir hem de dil yeteneğiyle ilgili nörolojik hastalıkların tedavisi için yeni yollar açabilir. Araştırma Nature Communications dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Türk İHA’sı Kargu dünya sahnesinde! Zırh deliyor

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türk savunma sanayinin öncü şirketlerinden STM, geliştirdiği yenilikçi ve milli sistemlerle uluslararası arenada ihracat başarıları yakalamaya devam ediyor. Değişen harp sahası için modern ve hızlı çözümler …

Yapay zeka, bu 3 meslekte Z Kuşağının yerini aldı!

Yapay zekâ, özellikle rutin veri girişi, müşteri hizmetleri ve içerik üretimi alanlarında Z Kuşağı’nın öncelikli işlerini sessizce devraldı. Otomatik sistemler, hatasız ve kesintisiz çalışarak bu mesleklerdeki genç çalışanları ikinci plana iterken; hız ve maliyet avantajı sunuyor.

Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Özellikle Meta gibi gözlüklerin piyasada yer almasının ardından harekete geçen Apple, sanal gerçeklik gözlüğünün ardından hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha sade modeller üzerinde çalışacak.

Bilek güreşinde İspir’in başarısı

Erzurum’un İspir İlçesinde eğitim hizmeti veren Ziya Paşa Ortaokulu Ardahan’da yapılan Okullar Arası Bilek Güreşi Şampiyonası’ndan zaferle çıktı.

Peynir, sıcak iklimin kurbanı oldu

Aşırı sıcaklar ve kuraklık, otla beslenen süt ineklerinin rasyonlarını mısır ağırlıklı yemlere yöneltirken; ortaya çıkan süt ve Cantal peyniri örneklerinde omega-3 kaybı, sertlik artışı ve aroma zayıflaması gözlemlendi.

Zuckerberg’den TikTok itirafı: Bizi fena geçti

Meta’nın tepe yöneticileri, Facebook ve Instagram’ın artık sosyal medyada öncü değil, yarışa sonradan katılan “rakip” konumunda olduğunu kabul ediyor. ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) Meta’ya karşı açtığı antitröst davasında ortaya çıkan yeni belgeler, şirketin TikTok karşısındaki zor durumunu gözler önüne serdi.