İnsan dil genini farelere naklettiler! Sonuç şaşırtıcı

NOVA1 geni, neredeyse tüm memelilerde aynı şekilde bulunurken, sadece insanlarda tek bir amino asitte farklılık gösteriyor. Bu küçük ama önemli değişiklik, insan dilinin evriminde belirleyici bir faktör olmuş olabilir. Hatta, Neandertaller ve Denisovalılar gibi diğer insan türleri bile bu özel NOVA1 varyantına sahip değildi, bu da değişikliğin son birkaç yüz bin yıl içinde meydana geldiğini gösteriyor.

Daha önce FOXP2 gibi bazı genlerin de insan dil yeteneğiyle bağlantılı olduğu düşünülüyordu. Ancak, FOXP2 Neandertallerde de bulunuyordu. Bu nedenle, insan dilinin daha yakın dönemdeki evrimsel başarısında NOVA1’in daha büyük bir etkiye sahip olabileceği öne sürülüyor.

Bilim insanları, 650 binden fazla insan DNA dizilimini incelediklerinde, yalnızca altı kişinin modern NOVA1 varyantına sahip olmadığını tespit etti. Ancak, bu kişilerin kim olduğu veya genin eksikliğinin onlara nasıl bir etki yaptığı bilinmiyor.

Rockefeller Üniversitesi ve Cold Spring Harbor Laboratuvarı’ndan araştırmacılar, NOVA1’in özellikle beyin hücrelerindeki RNA işlenmesi ve sesle ilgili beyin bölgelerinde değişikliklere neden olduğunu keşfetti. Prof. Darnell, farelerin bu genle “insanlaştırıldığında” seslerinde belirgin değişiklikler olduğunu gözlemlediklerini belirtti.

Araştırmacılar, NOVA1’in insanlarda öğrenme ve konuşma yeteneklerini düzenlediğini düşünüyor. Genin mutasyonlarının psikiyatrik bozukluklar ve motor gelişim anormalliklerine yol açabileceği de tespit edildi. Ancak, bu genin konuşma gelişimindeki rolü henüz tam olarak anlaşılmış değil.

NOVA1’in kökenine dair yapılan çalışmalara göre, bu genin insan versiyonu ilk olarak Afrika’daki bir Homo sapiens popülasyonunda ortaya çıktı ve büyük ihtimalle dil yeteneğini artırarak iletişim avantajı sağladı. Bu genin taşıyıcıları zamanla Afrika dışına yayılıp dünyaya göç etti.

Bu çalışma, insan dilinin evrimini anlamaya yönelik önemli bir adım olarak görülüyor. NOVA1’in beyinde nasıl çalıştığını keşfetmek, hem insan konuşmasının kökenine dair ipuçları sunabilir hem de dil yeteneğiyle ilgili nörolojik hastalıkların tedavisi için yeni yollar açabilir. Araştırma Nature Communications dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Batman’da Hemzemin Geçitte Kaza: 3 Yaralı

Batman’da kontrolden çıkan otomobil, köprülü hemzemin geçitten demiryoluna yuvarlandı. Kazada 3 kişi ağır yaralandı. Kaza, Batman Belde Mahallesi’nde saat 16.30 sıralarında meydana geldi. 45 ABA 440 plakalı otomobil, ismi öğrenilemeyen sürücüsünün …

Muğla’da Kayıp Muhtarın Cesedi Uçurumda Bulundu

Muğla’nın Dalaman ilçesinde kayıp olarak aranan muhtarın uçuruma devrilen otomobilde cesedi bulundu. Narlı Mahallesi Muhtarı Mesut Durmuş’tan (58) dün geceden bu yana haber alamayan yakınları, jandarmaya kayıp müracaatında bulundu. İhbar üzerine …

En ucuz iPhone modeli geliyor!

Apple, iPhone 17 ailesi için sürpriz bir model hazırlığındadır. Şirket, uygun fiyatlı bir modelle daha iPhone 17 serisini genişletmeye karar verdi. Raporlara göre, iPhone 17e, serinin en ucuz modeli olacak ve fiyatıyla rakiplerini geride bırakmayı …

İş Bankası’ndan Girişimcilere Yeni Fırsatlar: Workup Programı Başvuruları Başladı

TÜRKİYE İş Bankası, ana destekçisi olduğu Workup Girişimcilik Programı’nın 13’üncü dönemi için başvuruların 30 Nisan Çarşamba gününe kadar kabul edileceğini duyurdu. İş Bankası, 2017 yılından bu yana devam eden Workup Girişimcilik Programı’nın 13 …

Evrendeki en büyük yapı düşündüğümüzden daha büyük olabilir

Haber Merkezi Evrenin enginliği içinde yer alan ve bilinen en devasa yapı olan Herkül-Korona Borealis Büyük Duvarı hakkında çığır açıcı yeni bulgulara ulaşıldı. Gök bilimciler, evrendeki en parlak patlamalar olan gama ışını patlamalarını (GRB …

Türkiye’de Kripto Para Borsalarına Yeni Kimlik Doğrulama Zorunluluğu

Kripto para borsalarına, MASAK mevzuatı kapsamında kullanıcıları için ek kimlik doğrulama zorunluluğu getirilirken, söz konusu uygulama 25 Nisan itibarıyla devreye girecek. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye’de kripto para ekosisteminin …