İflas ve konkordatolar 6 yılda 17 bine dayandı

Türkiye’de Şirket Kapanmaları ve Kepenk İndiren Esnaf Sayısındaki Artış Alarm Veriyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Siciline göre kapanan şirket sayısı rekor seviyeye ulaşırken, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) sicil verileri de kepenk indiren esnaf sayısında önemli bir artış olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda Asliye Ticaret Mahkemelerine yapılan konkordato ve iflas başvuruları da rekor seviyede.

Küçük Esnafın Kaybı Hızla Devam Ediyor

TESK Sicil Kütüğü verilerine göre geçen yıl sicil kaydını sildiren esnaf sayısı 94 bin 609 iken, mesleği bırakan küçük esnaf sayısı 25 bin 396 oldu. Toplamda, 120 bin 5 esnaf işlerini sonlandırdı. Bu yılın ilk iki ayında ise 17 bin 208 esnaf sicilini sildirirken, mesleği bırakanların sayısı 4560 oldu. Bu yılın ilk iki ayında kepenk kapatan esnaf sayısı 21 bin 768’e ulaştı. Eğer bu trend devam ederse yıl sonunda kepenk indiren küçük esnaf sayısının 200 bini bulması bekleniyor.

Tek Kişiye Bağlı Ekonomik Kararlar Esnafı Zorluyor

Yeni yönetim sistemi içinde tüm ekonomik kararların tek bir kişiye bağlı olduğu düzen, iş dünyası için öngörülemezliği artırdı. Son altı yılda Cumhurbaşkanı kararlarının sıkça değişmesi, işletmeler için belirsiz bir ortam oluşturdu. Aynı dönemde altı Merkez Bankası Başkanı değişti ve her değişiklik ekonomi politikalarında belirsizlik yarattı.

İflas ve Konkordato Taleplerinde Yükseliş Devam Ediyor

Bu yılın ocak ve şubat aylarında toplam 869 konkordato ve iflas başvurusu gerçekleşti. Son altı yılda iflas ve konkordato taleplerinde sürekli bir artış yaşanıyor. Geçen yıl ortalama 291 konkordato başvurusu yapılırken, 2024’te bu rakam 1723’e yükseldi. İflas kararlarında da benzer bir artış yaşandı ve 2024’te toplamda 3497 iflas kararı verildi.

2025’in ilk iki ayında iflas ve konkordato başvurularındaki hızlı artış, yıl sonunda rekor seviyelere ulaşılacağını gösteriyor. Son altı yılda toplamda 16 bin 732 şirket iflas etti veya konkordato ilan etti. Yeni yönetim sistemi ile birlikte iş dünyasında ve ekonomide artan belirsizliklerin, şirketler için ciddi bir risk oluşturduğu açıkça görülüyor.

Related Posts

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Dolandırıcıları yakalamak için yeni yöntem. Chrome artık Gemini Nano kullanacak

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan internet dolandırıcılığı için yeni önlemler gelmeye devam ediyor. Chrome artık dolandırıcılıkları yakalamak için Gemini Nano’yu kullanacak. Peki Gemini Nano nedir? 

Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların kaybı sürüyor: Hazine’nin faiz ödemelerinde şok artış!

Hazine’nin faiz ödemeleri, nisan ayında önemli bir artış gösterdi. Ekonomistler, bu artışı Türkiye’nin mali yükümlülükleri ve döviz rezervlerindeki düşüşle ilişkilendiriyor. Bu gelişmeler, ekonomik istikrar üzerinde yeni bir baskı oluşturabilir.

Sürücüsüz yerli otomobilin tarihi belli oldu

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi’ açılışında konuştu. Yerli otomobil üretimindeki yeni hedefleri açıklayan Bakan Kacır, “3 yerli otonom aracın ülkemizde …

2024 yılında 1,5 milyon Türk vatandaşı komşuyu seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi. İTO’da düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu’nda konuşan …