Haftada iki saat egzersiz, kalp hastalıklarından ölüm riskini ne kadar azaltıyor?

Kalp Sağlığı İçin Haftada Sadece Birkaç Saatlik Egzersiz Yapmak Yeterli Olabilir

Birçok kişi, her hafta önerilen egzersiz miktarını karşılamakta zorlanabilir. Ancak yapılan araştırmalar, az miktarda egzersizin bile büyük faydalar sağlayabileceğini gösteriyor.

Egzersiz yapmak, kalp sağlığı için son derece önemlidir. Düzenli spor yapmak, tansiyonu, kolesterolü ve dolayısıyla kalp krizi ve felç riskini azaltmada yardımcı olabilir.

Egzersiz yapmaya başlamak bazen zor olabilir. Aslında, kalp sağlığı için gerekli olan minimum egzersiz miktarı, kişinin mevcut fiziksel durumuna bağlıdır.

Eğer tamamen hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız, kalp hastalığı riskini azaltmak için bile küçük bir miktar egzersiz yapmanız yeterli olabilir. Haftada birkaç saat tempolu yürüyüş yapmaya ya da bisiklete binmeye başlamak, kalp hastalıklarından ölüm riskini %20’ye kadar azaltabilir.

Bir araştırmaya göre, haftada birkaç saat egzersiz yapan hareketsiz bir birey, kalp sağlığı açısından büyük faydalar görebilir.

Egzersiz miktarı haftada dört saate çıktığında, kalp sağlığı açısından daha küçük ama belirgin bir fayda sağlanabilir (%10 civarı). Ancak bu süreden sonra, ekstra egzersizin kalp sağlığına daha fazla katkı sağlamadığı görülmektedir.

Bu seviyede egzersiz yapmak, kalp hastalığı riskini haftada dört ila altı saat arasında egzersiz yapanlarla aynı seviyeye düşürebilir. Ayrıca, yapılan araştırmalar, kalp kasının geliştiğini ve kalp odacıklarının büyüdüğünü göstermektedir. Kalp, diğer kaslar gibi, yeterince çalıştırıldığında büyüme gösterebilir. Bu değişiklikler, egzersize başladıktan sonraki üç ay gibi kısa bir süre içinde fark edilebilir.

Eskiden bu tür değişimlerin sadece profesyonel sporcularda meydana geldiği düşünülüyordu. Ancak yeni araştırmalar, düzenli egzersize devam ederseniz, sadece kalp sağlığınızı değil, kalp yapınızı da profesyonel bir sporcu gibi geliştirebileceğinizi göstermektedir.

Kalp sağlığınızı iyileştirmek için haftada bir veya iki saat egzersiz yapmaya başladığınızda, beklenmedik bir şekilde harika bir şey olabilir: Egzersizden zevk almaya başlayabilirsiniz. Doğru egzersiz miktarı haftada dört saat olsa da egzersiz yapmaktan keyif alırsanız daha fazlasını yapabilirsiniz.

Vaktiniz Yoksa, Yoğunluğu Artırın

Eğer hiç spor yapmıyorsanız ve haftada dört saatlik egzersiz yapmaya başlamak zor geliyorsa, yoğunluğu artırarak daha kısa sürede fayda sağlayabilirsiniz. Yüksek yoğunluklu interval antrenmanlar, kısa sürede maksimum verim almanızı sağlar. Genellikle, kısa süreli ve yoğun egzersizlerden oluşan 20 dakikalık antrenmanlarla yapılan HIIT egzersizi, kalp sağlığı için oldukça etkilidir.

Bu tür egzersizler kısa süreli olmalarına rağmen, yoğun yapıları sayesinde birkaç hafta sonra belirgin faydaları görülmeye başlanabilir. Bunlar arasında kolesterol ve tansiyonun düzelmesi de bulunmaktadır.

Ancak unutmamak gerekir ki, çok ağır spor yapmanın bazı kalp hastalıkları için zararlı olabileceği bilinmektedir. Bu tür rahatsızlıklara sahip kişiler, düşük veya orta yoğunlukta egzersiz yapmalıdır.

Hafta içi egzersiz yapacak zamanınız yoksa, sadece hafta sonları spor yapmak da faydalı olabilir. Bir araştırmaya göre, haftalık egzersizi bir ya da iki güne sığdıran kişilerin kalp hastalıkları riskinde azalma olduğu kanıtlanmıştır.

Sonuç olarak, kalp sağlığınızı iyileştirmek isteyen ve tembellikten yakınan bireyler için önemli bir mesaj vardır: Az miktarda egzersiz bile büyük bir fark yaratabilir.

Related Posts

Tıbbî kenevir teklifi yasalaştı: Hangi ürünlerde kullanılacak, nerelerde satılacak?

Tıbbî kenevir teklifi yasalaştı: Hangi ürünlerde kullanılacak, nerelerde satılacak?

Göbekle gelen düşüş

Göbek çevresi büyüdükçe erkeklik hormonu azalıyor. Kilo kaybetmek, sadece görünümü değil, hormonu da geri getiriyor. Beslenme düzeni, insülin direnci, uyku ve bağırsak sağlığı da testosteron seviyesini etkiliyor. Peki hangi yiyecekler destek sağlar?

Bakanlık açıkladı: Bebek mamalarında yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı, bebeklere yönelik gıda ve devamında kullanılan besinler için yeni bir karar yayımladı. Karara göre bu besinlerin üretiminde protein kaynağı olarak kullanılan protein hidrolizatlarına, inek sütü kaynaklı peynir altı suyunun işlenmesiyle elde edilen bir protein hidrolizatı dahil edildi.

Tokat’ta KKKA şüphesiyle tedavi gören bebek hayatını kaybetti

Tokat’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören 1,5 yaşındaki bebek hayatını kaybetti.

Strese Karşı 10 Etkili Adım

Strese karşı atılması gereken adımlar hakkında bilgi veren Uzm. Psikolog Jülide Unutmaz, önemli mesajlar verdi. 

Bakanlık tek tek ifşa etti: Vitamin diye satmışlar ama…

Tarım ve Orman Bakanlığı, halk sağlığını tehlikeye atan sahte ürünlere karşı denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Son kontrollerde, vitamin ve kolajen adı altında piyasaya sürülen bazı ürünlerde beyan edilen maddeler tespit edilemedi.