Ekonomistler hesapladı: Boykot çağrısının ekonomik etkisi ne olacak?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından başlayan protestolar sona erdi. Ancak CHP, 2 Nisan’da yapılan boykot çağrısına destek verme kararı aldı. Boykot çağrıları karşısında hükümet yetkilileri ve iş dünyası açıklamalar yaptı. Ekonomistler, boykotun olası etkilerini hesapladı.

BOYKOTUN EKONOMİYE ETKİSİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve CHP’li belediyelerle birlikte 19 Mart’ta gözaltına alınıp tutuklanan Ekrem İmamoğlu’nun ardından başlayan gösteriler sona erdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 2 Nisan’daki boykot çağrısına destek vereceklerini açıkladı. Birçok işyeri de boykota katılacaklarını duyurdu.

Boykotun ekonomiye olan etkisi üzerine yapılan hesaplamalar, alışverişlerin bir günlük durdurulmasının Türkiye ekonomisine nasıl yansıyacağını ortaya koyuyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Türkiye’deki bankalarla yapılan harcamalar günlük yaklaşık 65 milyar TL’ye denk geliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) içinde hanehalkı harcamalarının payı yüzde 60 civarında.

PROFESÖR KOZANOĞLU’NUN GÖRÜŞLERİ

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Hayri Kozanoğlu, 2 Nisan’daki boykotun sembolik bir anlam taşıyacağını belirtti. Ancak yoksul kesimlerin bu tür boykotlarda katılım göstermesinin zor olduğunu da vurguladı.

Prof. Kozanoğlu, boykotların hedefe yönelik olduğunda etkili olduğunu belirtiyor. Özellikle beyaz yakalı ve orta sınıfın alışveriş yaptığı markaların boykotlardan daha fazla etkilenebileceğini ifade ediyor. Ayrıca, büyük küresel şirketlerin boykotlar nedeniyle satış hedeflerini kaçırdığı örnekler de mevcut. Örneğin, McDonald’s ve Starbucks, İsrail-Gazze çatışması sonrası boykotlardan olumsuz etkilenmişti.

TÜRKİYE’DEKİ BOYKOTLARIN EKONOMİK BOYUTU

Boykotun ekonomik boyutu katılım oranına göre değişecek. İktisatçılar, boykotun minimum 100 milyon dolar etkisi olacağını tahmin ediyor. Türkiye’de hanehalkı harcamalarının yüksekliği boykotun ekonomideki etkisinin daha belirgin olmasına yol açabilir.

Bu boykotların Türkiye ekonomisinde yaratacağı etki hükümet kanadında da endişelere yol açmakta. Ekonomistlere göre, talep azaldıkça enflasyon oranlarının da düşmesi bekleniyor.

Related Posts

Fed Başkanı Powell’dan enflasyon uyarısı: Trump’ın faiz indirimi baskısı sürüyor!

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD Kongresi’nde yaptığı sunumda, tarifelerin enflasyon ve ekonomik aktivite üzerinde baskı yaratabileceğini belirtti. Para politikasında yeni adımlar için daha fazla veri bekleniyor.

Ateşkes en çok o ülkeye yaradı: Borsada yükseliş durdurulamadı devre kesildi!

İran ve İsrail arasında sağlanan ateşkes, küresel piyasalarda olumlu karşılandı. Pakistan Borsası, yatırımcı güveninin yeniden kazanılmasıyla hızlı bir toparlanma yaşadı. Petrol fiyatlarındaki düşüş de bu yükselişi destekledi.

Rekabet Kurulu Kariyer.net hakkında soruşturma açtı

Rekabet Kurulu, Türkiye’nin çevrim içi iş ilanı platformu Kariyer.net hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.

Binalarda enerji performansı yönetmeliği güncellendi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, binalarda enerji verimliliğini artırmak ve karbon salımını azaltmak amacıyla hazırlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” güncelledi. Çok sıcak iklim bölgeleri olarak tanımlanan Adana, Antalya, Mersin, Muğla ve Hatay’ın bazı ilçelerinde merkezi ısıtma sistemi kurma zorunluluğu kaldırıldı.

11 Türk bankaya siber saldırı uyarısı

ABD’li siber güvenlik şirketi, gelişmiş sanallaştırma teknikleri kullanan ve Türkiye’deki dijital bankacılık kullanıcılarını hedef alan yeni bir Andorid virüsünü ortaya çıkardı.

Trump’tan NATO kararı: Üye ülkelere ‘savunma bütçesini artırın’ mesajı

Beyaz Saray, ABD Başkanı Trump’ın NATO zirvesine katılacağını ve üye ülkelerden savunma harcamalarının yüzde 5 artırmalarını isteyeceğini bildirdi.