Dış talepte duraklama: Türkiye imalat ihracat endeksinde düşüş!

Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Nisan Verileri Açıklandı

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki ekonomik durumu değerlendirdi. İSO’nun yayımladığı Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin nisan ayı verileri incelendiğinde, endeksin 50’nin üzerinde olması ihracat ikliminin iyileşmeye işaret ettiğini, 50’nin altındaki değerlerin ise bozulmaya işaret ettiğini gösterdi.

İSO’nun nisan verilerine göre, İhracat İklimi Endeksi, mart ayındaki 51,5 seviyesinden bu ay 50,8’e geriledi. Bu sonuç, dış talep koşullarında bir miktar iyileşme olduğunu ancak artış hızının son beş ayın en düşüğüne gerilediğini gösterdi.

Almanya ve Birleşik Krallık Ekonomisinde Gerileme

Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı konumunda bulunan Almanya’da, mart ayında kaydedilen üretim artışı nisan ayında yeniden azalmaya döndü. Birleşik Krallık’ta ise yaklaşık bir buçuk yıldır ilk kez ekonomik faaliyetlerde azalma gözlendi. ABD’de ise Türkiye’nin ikinci büyük pazarı olmasına rağmen, üretim artışı devam etse de büyüme hızında yavaşlama yaşandı.

İspanya ve Hollanda gibi ülkelerde büyüme hızının yavaşlaması dikkat çekerken, İtalya üst üste üçüncü ay art arda büyüme yaşayarak son bir yılın en güçlü ivmesine ulaştı. Fransa, Romanya ve Rusya’da ise üretimde düşüş gözlendi.

Ortadoğu Ekonomileri Önemli Bir Yükseliş Gösteriyor

Ortadoğu, global büyümenin lokomotifi olmaya devam ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde petrol dışı sektörlerdeki güçlü büyüme devam ederken, en hızlı genişleme Suudi Arabistan’da yaşandı. Kuveyt ve Katar’da iyileşme gözlemlenirken, Lübnan ve Mısır’da ekonomik faaliyetler geriledi.

Nisan ayında ekonomik aktivitede en büyük düşüşü yaşayan ülke Kanada olurken, Meksika da bu düşüşü yakından takip etti. Gümrük tarifelerinin etkisi endişe verici boyuta ulaştı. Vietnam ve Endonezya’da büyüme kayıpları yaşanırken, Myanmar’da yaşanan depremin ardından üretim azaldı.

Related Posts

Akaryakıt zammına vatandaştan tepki: Aklımda bir çözüm var ama söylersem hapse atarlar

Bu gece yarısından itibaren benzine 1 lira 51 kuruş, motorine ise 3 lira 30 kuruş zam yapıldı. Zam öncesinde Ankaralılar, akaryakıt istasyonları önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Yaşanan tabloyu “çok kötü” olarak değerlendiren bir yurttaş, çözüm sorusuna, “Benim aklımda bir çözüm var ama söylersem hapse atarlar. Onun için söylemeyeceğim” yanıtını verdi.

Vatandaşın cüzdanı delindi: Kartlı ödemeler mayısta sert yükseldi

Alım gücü eriyen vatandaş karta dayandı. Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile mayıs ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 57 artarak 1 trilyon 993 milyar 100 milyon TL olarak gerçekleşti.

Renkli kozmetikte bayrak değişimi

Türkiye’de renkli kozmetik alanında markalarından olan ve 80’den fazla ülkedeki güçlü iş hacmiyle dikkat çeken Flormar, gerçekleşen üst düzey atama ile uluslararası büyüme vizyonu doğrultusunda önemli bir adım attığını duyurdu. Markanın Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı (CMO) Tuba Altunterim, 1 Haziran 2025 itibarıyla Flormar’ın yeni CEO’su olarak görevine devam edecek.

Asgari ücret ve emekli maaşı için ilk öneri geldi

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, asgari ücretin acilen güncellenmesi gerektiğini belirterek, partisinin önerdiği rakamın 29.850 TL olduğunu açıkladı. Dervişoğlu, bu miktarın aynı zamanda en düşük emekli maaşı olarak da belirlenmesi gerektiğini vurguladı. CHP lideri Özel’in ise zam talebini önümüzdeki hafta açıklaması bekleniyor.

Resmi Gazete’de yayımlandı: 662 kamu personeli alımı başvurusu başladı

Memur olmak isteyen milyonlarca aday için müjdeli haber geldi. Haziran ayında 38 kamu kurumu tarafından toplam 662 personel alımı yapılacak. İlanlar Resmi Gazete üzerinden yayımlandı. Mühendis, zabıta, işçi, teknisyen, yazılımcı ve memur dahil çok sayıda farklı kadroda alım yapılacak. Başvurular başladı, detaylar haberimizde…

Enflasyon bu kez güldürdü: Birleşik Krallık’ta yeni oran 3,5 oldu

Birleşik Krallık’ta çekirdek enflasyon, beklentilerin üzerinde bir düşüşle Mayıs 2025’te yıllık yüzde 3,5 seviyesine indi. Nisan ayında yüzde 3,8 olan bu oran, piyasa tahminlerini aşarak yüzde 3,6’lık öngörünün altında kaldı. Bu gerilemenin temelinde …