CEO ücretleri, çalışanların maaşlarını 56’ya katladı

CEO Maaşları Yüzde 50 Arttı, Çalışan Ücretleri Yalnızca Yüzde 0,9 Yükseldi

Oxfam’ın yayımladığı yeni analize göre, 2024 yılında küresel CEO’ların ortalama maaşı 4,3 milyon dolara yükselerek, 2019’daki 2,9 milyon dolar seviyesine kıyasla yüzde 50 reel bir artış gösterdi. Aynı dönemde ülkelerdeki ortalama çalışan ücretleri ise yalnızca yüzde 0,9 yükseldi.

2024 yılında CEO’lara 1 milyon dolardan fazla ödeme yapan 35 ülkedeki yaklaşık 2.000 şirketin verilerine dayanarak yapılan bu analiz, ikramiye ve hisse senedi opsiyonları da dahil olmak üzere tam yönetici ödeme paketlerinin medyan ortalamalarını yansıtmaktadır.

Uluslararası Çalışma Örgütü ise 2024 yılında reel ücretlerin yüzde 2,7 arttığını açıklarken, birçok işçinin ücretlerinin durgunlaştığını belirtti. Ücret eşitsizliği global olarak azalsa da, en zengin yüzde 10’luk kesimin gelir payının en yoksul yüzde 40’lık kesime oranla 3,4 kat daha fazla olduğu düşük gelirli ülkelerde yüksek seviyelerde devam etmektedir.

Milyarderlerin Serveti Rekor Seviyede: Saatte 23.500 Dolar

Büyük çoğunlukla büyük şirketlere ya tamamen ya da kısmen sahip olan milyarderler, geçtiğimiz yıl ortalama 206 milyar dolarlık servet edindiler. Bu da saatte 23.500 dolar kazanmalarına denk gelirken, 2023’teki küresel ortalamadan (21.000 dolar) daha yüksektir.

Oxfam’ın S&P Capital IQ veri tabanı üzerinde yaptığı analiz, 82 ülkedeki 11.366 şirket arasında cinsiyete dayalı ücret farkını açıklayan şirketlerin, 2022 ile 2023 yılları arasında ortalama farkın yüzde 27’den yüzde 22’ye gerilediğini göstermektedir.

Aynı analiz ayrıca, geliri 10 milyon doları geçen 45.501 şirketin bulunduğu 168 ülkede, CEO’ların cinsiyetini açıklayan şirketlerin yalnızca yüzde 7’sinden azının kadın CEO’ya sahip olduğunu ortaya koydu.

Related Posts

Volkswagen Grubu’nun 2024’ün ilk çeyreğinde karı geriledi

Alman otomotiv üreticisi Volkswagen Grubu’nun faaliyet karı Çin’de zayıflayan talep, Avrupa’daki fabrikalarda artan maliyetler ve kapasite fazlalığı ile ilk çeyrekte yıllık yüzde 37 düştü.

Yeni sezonu ‘Teoman’ ile başlattı

D’S damat, “Güzel bir gün smokin için” mottosu ile hayata geçen yeni sezon kampanyasında Türk rock müziğinin ikonik ismi Teoman ile bir araya geliyor.

Türkiye ile İtalya arasında 11 anlaşma imzalandı

Türkiye ile İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında anlaşmalar imzalandı.

Yem sanayicilerinden mısırda yeni tarife kontenjanı talebi

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, “Acilen mısırda yeniden bir tarife kontenjanı açılmasına ve mümkünse gümrüksüz getirilmesi için bir plan yapılmasına ihtiyaç duyuluyor.” dedi.

İmamoğlu operasyonları sonrası rezervlerde düşüş sürüyor: Fatura ağırlaşmaya devam ediyor!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların ardından Türkiye’nin uluslararası rezervlerinde yaşanan düşüş devam ediyor. Ekonomik göstergeler kamu ve özel sektörün döviz yükümlülüklerinde artış olduğunu gösteriyor.

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir