Almanya’da faşist AfD, Türkiye kökenlilerin oyunu istiyor

Almanya’da 23 Şubat’ta yapılacak erken genel seçimler öncesinde faşist Almanya için Alternatif (AfD) yürüttüğü kampanyalarda göçmen karşıtı bir söylem kullanırken, bir yandan da göçmen kökenli seçmenin oyunu almak istiyor.

DW Türkçe’nin aktardığına göre, Almanya Türk Toplumu (TGD) Eş Genel Başkanı Aslıhan Yeşilkaya Yurtbay, “Türkiye kökenliler arasında da ne yazık ki AfD’ye sempati duyanlar da var” diyor.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Yeşilkaya-Yurtbay AfD’nin Türkiye kökenlilere yönelik seçim kampanyasını şöyle anlatıyor:

“AfD insanların korku ve hayal kırıklıklarını ele alıyor ve bunlar üzerinden politika yapıyor, Türkiye kökenlilerin korku ve hayal kırıklıkları da buna dahil. AfD, doğrudan Türkçe seçim kampanyası yürüten tek parti ve özellikle de Tiktok’ta genç insanlara hitap ediyor. Demokratik bütün partilerin bu açığı kapatması gerekiyor.”

7 MİLYON GÖÇMEN KÖKENLİ SEÇMEN

Almanya Uyum ve Göç Araştırmaları Merkezi’nin (DeZIM) sonuçları Ocak ayında yayımlanan araştırmasına göre, Türkiye, Ortadoğu ve Afrika kökenlilerin yaklaşık 20’si AfD’ye oy vermeyi düşünebiliyor.

Federal İstatistik Dairesi verilerine göre, Almanya’da göçmen kökenli seçmenlerin sayısı yaklaşık 7 milyon. 2021 yılında yapılan genel seçimlerden sonra yaklaşık 500 bin kişinin da Alman vatandaşlığına geçtiği ve 23 Şubat Pazar günü ilk kez oy kullanacağı belirtiliyor.

TÜRKİYE KÖKENLİLERİN SPD’YE İLGİSİ AZALDI

Almanya’da Türkiye kökenlilerin sayısının 2,5 ile 3 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 59,2 milyon seçmenin bulunduğu Almanya’da, Türkiye kökenliler en büyük seçmen gruplarından birini oluşturuyor.

Almanya’da Türkiye kökenli “misafir işçiler,” sendikalarda da siyasi olarak sosyalleşmeleri nedeniyle daha önceki yıllardaki seçimlerde çoğunlukla Sosyal Demokrat Parti’ye (SPD) oy veriyordu. Ancak Alman Ekonomi Enstitüsü’nün (DIW) 2021 yılında yaptığı bir araştırma, göçmen kökenlilerin SPD’ye olan ilgisinin azaldığını ortaya koydu.

Göçmen kökenlilerin siyasi parti tercihlerindeki değişim, geçen yıl Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de görüldü. Uyum Medya Servisi (Mediendienst Integration) Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Müslüman seçmenlerin oy verme davranışlarını inceledi. Buna göre, en çok oy alan partiler sol popülist Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) ile göçmenlerin kurduğu Dava Partisi oldu. Her iki partinin de Müslüman seçmenler arasındaki oy oranı yüzde 17 olarak belirlendi. Müslüman seçmenlerin yüzde 15’i muhafazakâr Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerine, yüzde 13’ü SPD’ye ve yüzde 3’ü ise AfD’ye oy verdi.

AfD’DEN TÜRKİYE KÖKENLİLERE YÖNELİK SEÇİM VİDEOLARI

Aşırı sağcı parti AfD, son anketlere göre yüzde 20 civarındaki oy oranı ile ikinci siyasi güç konumunda. AfD’nin güçlenmesi bazı göçmen kökenliler arasında kaygı da yaratıyor.

Ancak AfD, göçmen kökenli seçmenler arasında büyük bir potansiyel görüyor. AfD’nin milletvekili adayı Maximilian Krah özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan destekçilerine hitap ediyor. Krah, Tiktok’taki videolarından birinde bir berberi ziyaret ediyor bir diğerinde ataerkil rol dağılımının olduğu geleneksel aile yapısını teşvik ediyor, toplumsal cinsiyeti eleştiriyor.

AfD Eş Genel Başkanı Tino Chrupalla da Ocak ayında yaptığı bir açıklamada göçmen kökenli seçmenlere “Göç geçmişi olan vatandaşlara açıkça şunu söylüyoruz: Siz bize aitsiniz, Almanya’ya aitsiniz, bizimle birlikte bu ülke için çaba gösterin” sözleriyle seslendi.

‘GÖÇMEN KÖKENLİLERİN EKONOMİK KAYGILARI DAHA FAZLA’

Almanya Türk Toplumu Eş Genel Başkanı Yeşilkaya Yurtbay, siyasi partilerin göçmen kökenli seçmenler konusunda AfD ile rekabet ederken, göçmen kökenlileri ilgilendiren diğer konulara da eğilmesi gerektiğine işaret ediyor. Göçmen kökenli insanların “göç geçmişi olmayanlara kıyasla ekonomik kaygılarının daha büyük olduğunu” vurgulayan Yeşilkaya Yurtbay, “Dolasıyla bu seçmenleri emeklilik, barınma gibi ekonomik ve sosyal güvenlik konularında etkileyebilirsiniz” diyor.

Alman Uyum ve Göç Araştırmaları Merkezi de siyasi partilerin göçmen kökenli seçmenlerle daha fazla ilgilenmesi gerektiğine dikkati çekiyor. Merkezin son araştırmasında “Vatandaşlık yasasında yapılan son reform ile daha fazla göçmen kökenlinin reşit olması nedeniyle, gelecekte daha fazla göçmen kökenlinin oy kullanma hakkına sahip olacağı düşünülebilir” ifadelerini kullanarak, siyasi partilerin bu seçmen grubunu dikkate alması gerektiğini kaydetti.

(ALINTI)

Related Posts

Terör saldırısı ülkeyi kana buladı: 71 ölü

Nijer’in Tillaberi bölgesinde düzenlenen terör saldırısında 71 sivil hayatını kaybetti.

Memleket Partisi kendini feshediyor: Muharrem İnce CHP’ye katılacak

Memleket Partisi kendini feshediyor: Muharrem İnce CHP’ye katılacak

Gazze’deki soykırıma “ortak” oldukları gerekçesiyle Belçika’da 2 şirket protesto edildi

Belçika’da Filistin destekçisi göstericiler, Gazze’deki soykırıma “suç ortağı” olmakla suçladıkları Syensqo ve İsrail merkezli savunma şirketi Elbit Systems’e ait OIP Sensor Systems şirketlerini protesto etti.

Golf oynarken bir telefon geldi, apar topar helikoptere bindi, kararı havadayken aldı: Gizli görüşmede ne konuşuldu? | Dünyayı sarsan kararın perde arkası

Dünya günlerdir diken üstünde İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından başlayan savaşı takip ediyor. ABD’nin dün sabaha karşı B-2 bombardıman uçaklarıyla İran’daki üç nükleer tesisi vurması savaşı yeni bir aşamaya taşıdı. ABD’nin en önemli gazetelerinden The Wall Street Journal, bugün Başkan Donald Trump’ın İran’ı vurma kararının arka planını ve bombardımandan önceki son saatlerde yaşananları manşetine taşıdı. Gazete Beyaz Saray’da kapalı kapılar ardında konuşulanları ve Washington’daki kulisleri gün yüzüne çıkardı.

Yanan otların arasından kaplumbağayı böyle kurtardılar

Tokat’ın Erbaa ilçesinde uygulama yapan polisler, yanan otların arasında kalan kaplumbağayı kurtardı.

İran saldırısı, ABD Kongre’sini böldü: Saldırı bilgisi sadece Cumhuriyetçilere verildi

ABD medyasında yer alan haberlere göre, ABD’nin İran’daki üç nükleer tesise yönelik saldırısının ardından, saldırı kararının Kongre’de yalnızca Cumhuriyetçi liderlerle önceden paylaşıldığı ortaya çıktı. ABD merkezli CNN televizyon kanalının haberinde …