Ailece sinemaya gitmek lüks oldu!

Kültür Harcamaları ve Lüks Eğlence Etkinlikleri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ait kültür harcamaları verilerini açıkladı. Bu verilere göre, kültür ve eğlence alanında yapılan harcamaların payı giderek azalırken, özellikle sinema, konser ve tiyatro gibi etkinlikler, artan bilet fiyatları nedeniyle lüks hâline geldi.

Sözcü’den Belce Örü’nün TÜİK’in Kültür Ekonomisi ve Kültürel İstihdam İstatistikleri üzerine hazırladığı habere göre, artan yaşam maliyetleri ve ekonomik zorluklar nedeniyle kültürel etkinlikler artık aile bütçelerinde daha az yer kaplamaya başladı. 2023’te kültürel harcamalar toplamda 276 milyar 338 milyon 253 bin TL’ye ulaştı. Ancak bu harcamaların Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılasına oranı yalnızca yüzde 1 olarak kaydedildi. Hanehalklarının kültür harcamalarında ise ilk sıraları veri işleme ekipmanları yüzde 22, televizyon ve televizyon ekipmanları yüzde 21 ve kitaplar yüzde 15 ile aldı. Sinema, tiyatro ve konser gibi kültürel etkinliklere yapılan harcamalar ise yalnızca yüzde 4.5’lik bir payla listenin gerisinde kaldı.

Aralık ayında, eğlence ve kültür harcamalarındaki enflasyon, tüketici fiyat endeksini (TÜFE) yüzde 1.46 aşarak dikkat çekti.

Sinema biletleri 245 TL’den başlayıp 450 TL’ye kadar çıkarken, bir sinema salonunda patlamış mısır ve içecek almayı hayal etmek dahi zorlaşıyor. Bir kişi için, taze mısır ve içecek içeren en düşük menü fiyatı 210 TL’den başlıyor. Örneğin, 4 kişilik bir aile için sinemaya gitmek, en düşük fiyatlarla bile 1.800 TL’yi aşan bir bütçeye mal olabiliyor.


Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor – Bakterin Kadar Yaşa

Related Posts

Borsada geçen hafta en çok kazandıran ve kaybettiren 3 hisse

Borsada geçen hafta en çok kazandıran ve kaybettiren 3 hisse

BBVA, dolar/TL tahminlerini korudu: 2025 ve 2026 beklentisi ne oldu?

BBVA, dolar/TL tahminlerini korudu: 2025 ve 2026 beklentisi ne oldu?

Kredi kartı borcu bitmek bilmiyor

BDDK verilerine göre krediler yükseldi, mevduat geriledi; takipteki alacaklar ve kredi kartı borçları dikkat çekiyor.

Euro Bölgesi’nin ticaret fazlasında nisanda keskin düşüş

Euro Bölgesi’nin ticaret fazlasına dış ticaret darbesi geldi. ABD ile yaşanan gümrük vergisi anlaşmazlığının ardından nisanda keskin geriledi.

Merkez Bankası Çin ile swap anlaşmasını yeniledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası, Türk lirası-Çin yuanı ikili para takası (swap) anlaşmasını yeniledi. Anlaşma, TCMB Başkanı Fatih Karahan ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Dr. Pan …

Orta Doğu karıştı: Gözler ticaretin kilit noktası Hürmüz Boğazı’na çevrildi

İsrail’in İran’a saldırılarının ardından gözler yeniden Hürmüz Boğazı’na çevrildi. Küresel petrol ve LNG taşımacılığının kalbi sayılan boğazda olası bir kapanma, fiyatları uçurabilir.