20 sene sonra gelen devrim! Dünya’daki her şeyi değiştirecek

Microsoft’un Kuantum Çipi Devrimi!

Microsoft, kuantum çip teknolojisinde önemli bir adım attı. Şirket, endüstriyel ölçekli problemleri çözebilecek kuantum bilgisayarları geliştirmeyi hedefliyor. Bu yeni çip, Majorana parçacıklarını gözlemleyebilen ve kontrol edebilen topokondüktörler kullanarak daha güvenilir ve ölçeklenebilir kübitler üretiyor. Kübitler, kuantum bilgisayarlarının temel yapı taşlarıdır.

Topokondüktörler, Microsoft’un yeni çipiyle birlikte, bir milyon kübite kadar ölçeklenebilen ve karmaşık sorunları çözebilecek kuantum sistemleri yaratmaya olanak tanıyor. Bu da mikroplastikleri çevreye zararsız hale getirmek gibi devrim niteliğinde yenilikler için bir kapı aralıyor. Microsoft’un geliştirdiği yeni mimari, tek bir çip üzerinde milyonlarca kübit barındırarak, enerji verimliliğini artırarak ve malzeme bilimi gibi alanlarda büyük ilerlemeler kaydetmeyi sağlıyor. Topokondüktörler, dijital olarak kontrol edilebilen, kararlı ve hızlı kübitler üreten benzersiz bir malzeme kategorisidir.

Majorana 1, çok sayıda kübit hedefleyen ancak avuç içine sığacak kadar kompakt bir yapıya sahip olan bir çiptir.

Microsoft, Majorana 1’i çalıştıran ilk Topolojik Çekirdek ile hata direnci sağlayarak güvenilirliği artırmayı başardı. Bu da donanım düzeyinde kararlılığı sağlamak için önemli bir adımdır. Yeni ölçüm yaklaşımıyla, kübitler dijital olarak kontrol edilebiliyor. Bu yaklaşım, ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı’nın (DARPA) ilgisini çekti ve Microsoft’u programa dahil etti.

Microsoft, kuantum donanımını geliştirmenin yanı sıra Quantinuum ve Atom Computing ile işbirliği yaparak bilimsel ve mühendislik alanlarında da atılımlar gerçekleştiriyor. Azure Quantum ise, yapay zeka ve yüksek performanslı bilgi işlem gibi entegre çözümlerle bilimsel keşifleri destekliyor. Google geçen yıl kuantum çipi Willow’u tanıttı ve hataların daha fazla kübitle ölçeklendikçe azalacağını belirtti. Nvidia ise yeni nesil kuantum cihazları geliştirerek alandaki yenilikleri hızlandırmayı hedefliyor.

Related Posts

Türk İHA’sı Kargu dünya sahnesinde! Zırh deliyor

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türk savunma sanayinin öncü şirketlerinden STM, geliştirdiği yenilikçi ve milli sistemlerle uluslararası arenada ihracat başarıları yakalamaya devam ediyor. Değişen harp sahası için modern ve hızlı çözümler …

Yapay zeka, bu 3 meslekte Z Kuşağının yerini aldı!

Yapay zekâ, özellikle rutin veri girişi, müşteri hizmetleri ve içerik üretimi alanlarında Z Kuşağı’nın öncelikli işlerini sessizce devraldı. Otomatik sistemler, hatasız ve kesintisiz çalışarak bu mesleklerdeki genç çalışanları ikinci plana iterken; hız ve maliyet avantajı sunuyor.

Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Özellikle Meta gibi gözlüklerin piyasada yer almasının ardından harekete geçen Apple, sanal gerçeklik gözlüğünün ardından hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha sade modeller üzerinde çalışacak.

Bilek güreşinde İspir’in başarısı

Erzurum’un İspir İlçesinde eğitim hizmeti veren Ziya Paşa Ortaokulu Ardahan’da yapılan Okullar Arası Bilek Güreşi Şampiyonası’ndan zaferle çıktı.

Peynir, sıcak iklimin kurbanı oldu

Aşırı sıcaklar ve kuraklık, otla beslenen süt ineklerinin rasyonlarını mısır ağırlıklı yemlere yöneltirken; ortaya çıkan süt ve Cantal peyniri örneklerinde omega-3 kaybı, sertlik artışı ve aroma zayıflaması gözlemlendi.

Zuckerberg’den TikTok itirafı: Bizi fena geçti

Meta’nın tepe yöneticileri, Facebook ve Instagram’ın artık sosyal medyada öncü değil, yarışa sonradan katılan “rakip” konumunda olduğunu kabul ediyor. ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) Meta’ya karşı açtığı antitröst davasında ortaya çıkan yeni belgeler, şirketin TikTok karşısındaki zor durumunu gözler önüne serdi.