Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangında soruşturma sürüyor, sorumlu ise yok: Turizmde güven kaybı

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde Yangın Faciası: Turizm Sektöründe Endişe

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde meydana gelen yangında 78 kişi hayatını kaybederken, 50’den fazla kişi de yaralandı. Bu acı olay, Grand Kartal Otel’i yerinden salladı ve turizm sektöründe iç ve dış güven kaybına neden oldu. Turistik sezonun başladığı şu günlerde, tüm otellerde acil denetimler talep ediliyor.

21 Ocak’ta sabaha karşı çıkan yangınla ilgili soruşturma devam ediyor ancak henüz sorumlular belirlenemedi.

Resmi Makamlara Görev Düşüyor

Yaz tatili için erken rezervasyonların yoğun olduğu bir dönemde yaşanan bu trajedi uluslararası basında geniş yankı buldu. İnsanlar rezervasyonlarını iptal etmeye başlarken yeni yer arayışlarına giriştiler. Konaklama tercihlerinde artık en önemli kriterlerden biri “yangın merdiveni” olmaya başladı.

Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, konaklama izinlerinin tamamen Turizm Bakanlığı’na ait olduğunu vurgulayarak sürecin baştan sona gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Yücel, “Belediyeler tarafından verilen işletme ruhsatlarının denetim yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmesine rağmen yangına dayanıklı malzeme kullanımı gibi konularda yeterli denetim yapılmadı. Kontrol eksikliği var ve yangın denetimi özel sektöre bırakıldı” şeklinde konuştu.

Olayda sorumluluk sahiplerinin adalet önünde hesap vermesi gerektiğini vurgulayan Yücel, şunları dile getirdi:

Sorumlular tespit edilmeden her yerdeki kış sporu tesislerinden başlayarak hızla denetimler yapılmalıdır. Bu bölgelerde AFAD veya itfaiye ekiplerinin hazır bulunması gerekmektedir.

Ülkelerdeki erken rezervasyon sezonu başladı ve Kartalkaya’daki olaylar gündemde. Kendi iç çekişmelerimizi bir tarafa bırakarak turistlere güven vermemiz gerekiyor. Bu, denetimlerin sürdürülmesi ve yapılan hatalardan ders çıkarıldığının anlatılmasıyla olabilir” dedi.

Tüketicilere Düşen Görev

Tüketici Birliği Başkanı Mehmet Bülent Deniz, yasaların bilindiği ve süreçlerin dijital olarak takip edildiği bir ortamda yapılan soruşturmanın gecikmesinin endişe verici olduğunu belirtti. Bu durumun tatil tercihlerini olumsuz etkileyebileceğini düşünen Deniz, tüketicilere yönelik “Otel rezervasyonu yaparken detayları araştırın” şeklindeki uyarılara eleştirel yaklaştı.

Deniz, “Eğer bir işletme faaliyet göstermeye devam ediyorsa, tüketiciler o işletmenin tüm güvenlik standartlarına sahip olduğunu düşünüyor. Tüketiciler mühendis veya uzman değiller, kamu düzenine güvenerek tercih yapıyorlar” dedi.

İhmalin Üstesinden Gelme Çağrısı

Toplumsal tepkiler de ihmal iddialarına karşı yükseliyor. “Yangına dur diyorum” diyen yazar Gündüz Vassaf, devleti ve diğer kurumları göreve davet etti. Vassaf, “Tedbirler alınmazsa sosyal medyada tespitlerimizi paylaşacağız” şeklinde uyardı.

Related Posts

Nisanda en fazla aylık reel getiri külçe altında oldu

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde nisanda en yüksek aylık reel getiri yüzde 8,54 ile külçe altında gerçekleşti.

Dış talepte duraklama: Türkiye imalat ihracat endeksinde düşüş!

Nisan ayı itibarıyla Türkiye imalat sektörünün ihracat iklimi, dış talep koşullarındaki ılımlı iyileşmeye işaret ediyor. Ancak bazı pazarlarda üretim daralırken, Orta Doğu bölgesi ekonomik büyüme açısından öne çıkıyor.

Asya borsaları coştu: Ticaret anlaşması mı geliyor?

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankasının (Fed) politika faizini sabit bırakmasının ardından pozitif seyir izlenirken, tarifelere ilişkin yeni gelişmeler yatırımcıların odağında kalmayı sürdürüyor. Ticaret gerilimleri sebebiyle Asya genelinde bir …

Bakan Işıkhan: Ocak-nisan aylarında 437 bin 291 işe yerleştirmeye aracılık ettik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) aracılığı ile ocak-nisan aylarında 437 bin 291 işe yerleştirmeye aracılık ettiklerini açıkladı.

Yasaklar- yolsuzluk- yoksulluk

AKP iktidara gelmeden önce 3Y’yi seçim vaadi olarak kullanıyordu Yasakları, yolsuzluğu ve yoksulluğu bitireceklerini iddia ediyorlardı. Aradan geçen 23 yılda 3Y yaygınlaştı. Türkiye için sıradanlaşan bir günde yasak, yoksulluk ve yolsuzluğun örnekleri aynı anda görüldü.

Gram altın ne kadar oldu?

Altın alım satımı yapacaklar ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatlarında hareketlilik sürüyor. Tarihi rekorları kırdıktan sonra geçen iki haftayı düşüşle geçiren altın, yatırımcısını düşündürdü. Art arda kırdığı rekorların ardından …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir