Dicle Elektrik Uyardı: GES Kurulumlarında Dikkat Edilmeli!
Dicle Elektrik, güneş enerji santralleri (GES) kurulumlarına yönelik önemli bir uyarıda bulundu. Şirket, özellikle çağrı mektubu olmadan yapılan kurulumların şebekeye zarar verebileceğini ve ciddi güvenlik riskleri oluşturabileceğini açıkladı. Genel Müdür Yaşar Arvas, enerji alışının olmadığı bölgelerde yapılan kurulumların, enerji arzında dengesizliklere neden olabileceğini belirtirken, kamu yararını ve sistem güvenliğini öncelediklerini vurguladı.
Güneydoğu Anadolu bölgesinde hizmet veren Dicle Elektrik, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerinde kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli enerji dağıtımı sağlıyor. Şirket, şebekeye resmi bağlantısı olmayan ya da izinsiz olarak kurulan GES tesislerinin tehlikelerine dikkat çekiyor. Bu tür kurulumların şebeke dengesini bozabileceğini ve muhtemel yangınlara neden olabileceğini belirten şirket, üretim tesisi sahiplerini bilgilendirme dilekçesi sunmaları konusunda uyarıyor.
Genel Müdür Arvas, yaptığı açıklamada, mevzuata aykırı GES kurulumlarının teknik dengenin bozulmasının yanı sıra insan güvenliğini de tehlikeye attığını belirtti. Yapılan kurulumlar, enerji arzında dengesizliklere ve ciddi can-mal kayıplarına yol açabileceğini vurgulayan Arvas, gerekli yaptırımların uygulanacağını söyledi.
Dicle Elektrik, kabul işlemleri tamamlanmadan devreye alınan GES üretim tesislerinin mevzuata göre şebekeden bildirimsiz çıkarılacağını duyurdu. Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği çerçevesinde düzenlemelere aykırı kurulum yapan kişilerin, 60 gün içinde tesis ekipmanlarını demonte ederek parsel dışına çıkarması gerektiği belirtildi. Ayrıca, izinsiz kurulum yapan kişilerin yeni başvuru yapamayacağı ve yeni tesisler için titiz bir denetim süreci uygulanacağı açıklandı.
Dicle Elektrik, ilgili yönetmelikler kapsamında tüm kişi ve kurumları yasal çerçeveye uygun hareket etmeye çağırırken, sosyal medya ve yerel yönetimler aracılığıyla da bilgilendirme çalışmalarını sürdüreceğini bildirdi. – DİYARBAKIR