111 yıl sonra Türkiye’den çekilen BP’de işler tersine döndü

Türkiye’de BP Şirketine Borç Sorunu: 2025’te 27 Milyar Dolarlık Borç Yükü Olabilir

BP şirketi, 111 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren köklü bir şirket olmasına rağmen zorlu bir dönemden geçiyor. 2025 yılında 23 milyar dolarlık mevcut borca ek olarak yaklaşık 4 milyar dolar daha borçlanabileceği ifade ediliyor. FTSE 100 endeksine dahil olan şirket, bu durumu ikramiye ödemeleri, düşük karbonlu varlıkların satışı ve mevsimsel envanter etkileriyle açıklıyor.

Mısır ve Trinidad & Tobago’daki yatırımların azalması, gaz ve düşük karbonlu enerji üretimini olumsuz etkileyebilir. Özellikle geçen aralık ayında dört olgun açık deniz doğalgaz sahasını ve ilgili üretim tesislerini başka bir şirkete devretmeleri bu durumun etkilerini artırmıştır.

BP Yönetiminde Değişiklik Bekleniyor mu?

Petrol üretiminde artış beklenirken, gaz pazarlama ve ticaretin zayıf olacağı öngörülüyor. BP, müşteri ve ürün bölümünün mevsimsel hacim düşüşleri sebebiyle ticaretin olumsuz etkileneceğini ancak rafineri marjlarının güçlü kalacağını bildiriyor.

BP’nin Başkanı Helge Lund’un, eleştirilere maruz kalan yatırımcıların istifasını açıklaması şirketin geleceği konusunda belirsizlik yaratıyor. Lund’un 2026 yılında şirketten ayrılması bekleniyor. Geçmişte BG Group, Statoil ve Aker Solutions gibi önemli şirketlerde görev almış olan 62 yaşındaki Lund’un istifası sektörde dikkatle takip ediliyor.

BP’nin, yenilenebilir enerjiye yönelik fonları azaltarak petrol ve doğalgaz üretimine odaklanmasıyla ilgili haberler gündemi meşgul etmişti. Ancak bu değişiklik, özellikle %5 hisseye sahip olan aktivist yatırımcı Elliott Management tarafından eleştirilmişti.

Trump’un Politikaları ve Petrol Fiyatları

ABD Başkanı Donald Trump’ın politikaları da petrol piyasalarını etkiliyor. Özellikle ABD mallarına getirilen gümrük vergileri, piyasalarda dalgalanmaya sebep olarak petrol fiyatlarının düşüşüne yol açtı.

Brent petrol varil fiyatı, Trump’ın yaptığı açıklamalar sonrasında önemli ölçüde düşerek 63,29 dolara geriledi. Bu durum, petrol şirketlerinin geleceği hakkında endişelere neden olmaktadır.

Related Posts

Bu arabalara ne oldu böyle! Yollar şişko arabalarla doldu hamile kadınlara benziyorlar!

Asıl neden Çin’i vuran yoğun sıcak hava dalgasıydı. Rekor seviyedeki sıcaklıklar, bazı otomobillerde kullanılan malzemeleri, özellikle de gövdeye görsel veya koruyucu malzeme olarak uygulanan folyoları doğrudan etkiledi. BU BİR FABRİKASYON VEYA …

Bakanlık duyurdu, tehlike büyüyor! Listeye 25 yeni ürün daha eklendi

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan markaları “guvenilirgida.tarimorman.gov.tr” internet adresi üzerinden açıklamaya devam ediyor. Sitede “Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar” ile “Taklit ve Tağşiş Yapılan Gıdalar …

Şimşek İngiltere’de PKK feshini değerlendirdi: Güneydoğu, Türkiye’nin büyümesinin yeni motoru olacak

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) Londra’daki yıllık toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de yaşanan siyasi gelişmelere ilişkin konuştu. Şimşek, siyasi gelişmelerin ekonomiye etkisini anlattı: “PKK’nın kendini …

Dünyada milyar dolarlık şirket sayısı artıyor: Türkiye’nin sırası şaşırttı!

Dünyada 1 milyar doların üzerinde piyasa değeri bulunan şirket sayısı artmaya devam ediyor. ABD, bu alanda liderliğini sürdürürken, Türkiye’nin sıralamadaki yeri dikkat çekti.

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.