10. YARGI PAKETİ İNFAZ DÜZENLEMESİ (Af çıkacak mı?): COVİD izni düzenlemesi, hakime takdir yetkisi gibi pek çok madde belirginleşiyor

“`html

Yargı Paketi Bilgileri

Yeni Yargı Paketi Üzerine Son Gelişmeler

Mahkumlar ve aileleri, “Af çıkacak mı?” sorusunu yanıtsız bırakmadan yeni gelişmeleri dikkatle izliyor. Mecliste süren 40 maddelik yargı paketi çalışmaları, önemli değişikliklerin habercisi. Taslak metinde, cezaların caydırıcılığı ile tutuklamaya dair devrim niteliğinde düzenlemeler dikkat çekiyor. Peki, 10. Yargı Paketi ne zaman yasalaşacak? İnfaz yasası genel af doğuracak mı? COVİD izni düzenlemesi ve hâkimlerin takdir yetkisi gibi konular hakkında detayları bu yazıda bulabilirsiniz.

Hâkimlere Takdir Yetkisi

Hâkimlere Takdir Yetkisi

– Yeni taslağa göre, iki yılın altında ceza gerektiren suçlar için hâkimlerin temel olarak tutuklama kararı vermemesi öngörülüyor. Ancak hâkimler, bu suçlarla ilgili tutuklama konusunda bir takdir hakkına sahip olacak. “Şüphelinin yeniden suç işleyeceği konusunda kuvvetli şüphe var mı?” gibi kriterler göz önünde bulundurularak, tutuklama kararı alınabilecek.

Ceza Sürelerinin Düzenlenmesi

Ceza Sürelerinin Düzenlenmesi

– Mevcut ceza sisteminin eleştirilen yönlerinden biri, iki yılın altındaki suçların cezasızlık algısına neden olmasıydı. Bu nedenle, yeni düzenleme ile 2 yılın altında ceza alanların cezaevine girmesi sağlanarak etkili bir infaz sistemi oluşturulması hedefleniyor. Bu durum, 2 yılın altında ceza almış olan mahkumların en az 8’ de 1 oranında cezaevinde kalmalarını gerektirecek.

Kadın Cinayetleri Düzenlemesi

Kadın Cinayetleri ile İlgili Düzenlemeler

– Kadın cinayetleri ve kamuoyunu rahatsız eden “haksız tahrik” uygulamaları yeni düzenlemelerle değişiyor. Mahkemeler, bu tür davalarda sanıklara daha az indirim uygulama yoluna giderek, ceza oranlarını artıracak. Özellikle yaralama suçlarında cezanın %50 arttırılması gündemde. Haksız tahrik uygulaması konusunda yapılan değişikliklerle, ağırlaştırılmış müebbet cezası daha fazla hapse bir dönüşüm yaşayacak.

COVID İzni Düzenlemesi

COVİD İzni Düzenlemesi

– Yeni yargı paketi ile 31 Temmuz 2023 tarihinden önce suç işleyen ve mevcut durumda cezaevinde bulunan hükümlüler, 3 yıl erken denetimli serbestlikten faydalanarak tahliye olma fırsatı bulacak. Ancak bu durum, 31 Temmuz 2023 itibarıyla cezası kesinleşen mahkumları kapsıyor. Yine, COVID izni çerçevesinde cezaevinde düzenlemelere karşılık gelen yeni adımlar atılıyor.

Koşullu Salıverilme Süreleri

Koşullu Salıverilme Süreleri Değişmiyor

– Adalet Bakanlığı yetkilileri, 10. Yargı Paketi yasalaşırsa, cezalarda indirim yapılmayacağını ve koşullu salıverilme sürelerinin kısaltılmayacağını belirttiler. Bu düzenlemeler, etkili bir infaz sistemi oluşturmayı amaçlamakta ve herhangi bir af niteliğinde değerlendirilemeyecek.

Af Çıkacak Mı?

Af Çıkacak Mı?

Bakan Tunç, katıldığı canlı yayında, “Ceza infaz düzenlemesi üzerinde çalışmalar sürüyor, ancak genel af gündemimizde değil.” şeklinde konuştu. Geçtiğimiz günlerde yaptığı başka bir açıklamada da, “Sadece COVID izni hususunda düzenlemeler yapılıyor” ifadelerine yer verdi. Bu bağlamda, hasta hükümlülerin durumlarının insan hakları çerçevesinde ele alındığını vurguladı.

Kısmi Af Tartışmaları

Kısmi Af Tartışmaları

Bakan Tunç, “Genel af” tartışmalarının yanı sıra, “kısmi af” olarak tanımlanan düzenlemelerin üzerinde çalışıldığını aktardı. Bu çerçevede, COVID-19 kaynaklı düzenlemelerin kapsamının genişletilmesi söz konusu. Cezaevlerinin doluluğunu azaltma amacıyla söz konusu düzenlemeler, özellikle açık cezaevlerinde kalan hükümlüler için önemli bir adım olabilir.

“`

Related Posts

ŞIRNAK BAYRAM NAMAZI SAATİ 2025 || Şırnak’ta Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınacak? İşte Diyanet Bayram Namazı saatleri: Şırnak

Şırnak bayram namazı saati 2025 Kurban Bayramı sabahı Şırnak il genelindeki cami ve mescitlerde bayram namazlarını eda etmek isteyen inanalar tarafından merak edilip araştırılıyor. Bilindiği üzere bayram namazı, güneş doğum saatinden yaklaşık 40 – 50 dakika sonra kılınır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tüm iller için olduğu gibi Şırnak için de bayram namazı saati hesaplaması yapılıp kamuoyuyla paylaşıldı. Peki, 2025 Kurban Bayramı Şırnak bayram namazı saat kaçta? Diyanet İşleri Başkanlığı verileri doğrultusunda hazırlanan Hürriyet 2025 Kurban Bayram Namazı saatleri sayfası üzerinden merak ettiğiniz tüm illerin bayram namazı vaktini sorgulayabilirsiniz. İşte Şırnak bayram namazı saati…

Gordion Antik Kenti’nde büyük keşif: 47’nci tümülüs gün ışığına çıkarıldı

Gordion Antik Kenti’nde büyük keşif: 47’nci tümülüs gün ışığına çıkarıldı

2 Haziran On Numara Sonuçları Sorgulama Ekranı (Tek tıkla hızlı görüntüle) | Sisal Şans Milli Piyango Online On Numara çekiliş sonuçları açıklandı: 814 bin TL ikramiye devretti!

On Numara sonuçları sorgulama ekranı 2 Haziran 2025 Milli Piyango Online ile erişime açıldı. Haftanın 1. canlı On Numara çekilişi, Sisal Şans tarafından 2 Haziran 2025 tarihinde noter huzurunda gerçekleşti. En çok kazandıran şans oyunlarından olan On Numara sonuçları, çekilişin hemen ardından ilan edildi. Milli Piyango TV Youtube kanalından da yayınlanan çekilişte 10 bilen çıkmayınca büyük ikramiye devretti. 9 bilen 15 talihli de 28.877,6 TL kazandı. Bu akşamki On Numara sonuçları sorgulama ekranı millipiyangoonline.com üzerinden tek tıkla ikramiyeler öğrenilebilecek. Peki, hangi numaralar kazandırdı? İşte, 2 Haziran 2025 On Numara sonucu sorgulama ekranı ve çekiliş sonuçları hakkında bilgiler.

Plan yapanlar dikkat: İstanbul’da hafta sonu yağmur yağacak mı, hava nasıl olacak? 31 Mayıs – 1 Haziran 2025 hava durumu!

İstanbul’un hafta sonu hava durumu merak konusu oldu. Hafta sonu İstanbul’da yağmur var mı? sorusu plan yapan kişilerce merak ediliyor. 31 Mayıs ve 1 Haziran 2025 hava durumu raporları belli oldu. Meteoroloji uzmanlarının son tahminlerine göre, İstanbul’da hafta sonu hafif yağmurlu bir hava bekleniyor. Peki, İstanbul’da hafta sonu yağmur yağacak mı, hava nasıl olacak? İşte 31 Mayıs – 1 Haziran 2025 hava durumu!

Merzifon’daki “Motorhane” Ortaklaşa desteğiyle bir kültür odağına dönüşüyor

Merzifon’daki “Motorhane” Ortaklaşa desteğiyle bir kültür odağına dönüşüyor

‘Kafka İlk Kitap Ödülü’ Barış Selim Uzun’a verildi

‘Kafka İlk Kitap Ödülü’ Barış Selim Uzun’a verildi